Srbija protestuje zbog smanjenja budžeta za UNMIK

Izvor: RTS, 16.Apr.2009, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija protestuje zbog smanjenja budžeta za UNMIK

Srbija oštro protestovala zbog najavljenog smanjenja budžeta i ljudstva za kosovsku misiju UN, smatrajući da će, na taj način biti ugrožena sposobnost UNMIK-a da administrira Kosovom, te sprovede plan u šest tačaka o kome su se, prethodno dogovorili Beograd i šef UN Ban Ki Mun.

Srbija je od Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija zatražila da preduzme odgovarajuće mere kako bi se stabilizovala situacija oko UNMIK-a i osigurala primena mandata te misije u skladu sa rezolucijom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << 1244 Saveta bezbednosti UN iz juna 1999. godine.

"Neobezbeđivanje sredstava za vladavinu prava u predlogu budžeta je razlog za ozbiljnu zabrinutost, ponajviše jer se od Euleksa očekuje da bude statusno neutralan i podređen UNMIK-u. Takođe, predlog budžeta ne uključuje sredstva za sprovođenje plana u šest tačaka koji su postigli Generalni sekretar UN i najviši zvaničnici Republike Srbije", navodi se u pismu dostavljenom predsedavajućem Saveta bezbednosti za april, meksičkom ambasadoru Klodu Heleru.

Srpski zahtev odmah je podržala Rusija, čiji je ambasador pri UN Vitalij Čurkin rekao novinarima da smanjivanje budžeta i broja službenika misije svetske organizacije na Kosovu "dovodi u pitanje poštovanje rezolucija Saveta bezbednosti i međunarodnog prava uopšte."

Srbija je, takođe, upozorila da će predviđeno smanjenje broja službenika UNMIK-a prouzrokovati niz problema na raznim poljima, uključujući policiju, carinu i sudstvo, a imaće negativan uticaj na sprovođenje sporazuma, pre svih onog o slobodnoj trgovini u centralnoj Evropi, CEFTA.

"Republika Srbija je posebno zabrinuta zbog neisunjavanja dela mandata specijalnog izaslzanika generalnog sekretara koji se odnosi na potpisivanje zakona koje je donela kosovska skupština, te pozivanjem na ilegalan akt jednostranog proglašenja nezavisnosti provincije, koji je u suprotnosti Poveljom UN, međunarodnim pravom i Ustavom Srbije", navodi se u pismu u koji je Internet portal Radio-televizije Srbije ima uvid.

Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija, koji podržavaju zahtev kosovskih Albanaca da se ukine misija UN na Kosovu, još su ranije najavljivali da će definisanje novog budžeta UNMIK-a biti prilika da se značajno umanji uticaj misije svetske organizacije na razvoj situacije u toj pokrajini.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Protest Srbije Savetu bezbednosti

Izvor: RTV Pink, 17.Apr.2009, 09:41

UNMIKu smanjen budzzet. . . Srbija je od Saveta bezbjednosti UN zatražila da preduzme odgovarajuće mjere kako bi se stabilizovala situacija u vezi sa UNMIK-om i osigurala primena mandata te misije u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN iz juna 1999. godine. .

Nastavak na RTV Pink...

Srbija protestuje zbog smanjenja budžeta za UNMIK

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Apr.2009

BEOGRAD - Srbija je oštro protestovala u Savetu bezbednosti UN zbog najavljenog smanjenja budžeta i broja pripadnika misije UN na Kosovu i Metohiji, potvrđeno je danas Tanjugu u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije...Srbija ocenjuje da bi u slučaju smanjenja budžeta i ljudstva UNMIK-a bila ugrožena...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.