Srbija podnela izveštaj o ispunjenosti GREKO preporuka

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Dec.2018, 13:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija podnela izveštaj o ispunjenosti GREKO preporuka

Srbija je krajem prošle sedmice prosledila Savetu Evrope Izveštaj o ispunjenosti preporuka GREKO, o kojima će se to antikoripcijsko telo Saveta Evrope izjasniti u martu. Pomenute preporuke se odnose na više institucija koje su trebalo da ispune određene mere.

To su: Agencija za borbu protiv korupcije, Visoki savet sudstva, Državno veće tužilaca, Narodna skupština i Ministarstvo pravde.

U Ministarstvu pravde za Tanjug kažu da su uloženi veliki napori kako bi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << se ispunile GREKO preporuke iz njegove nadležnosti.

U izveštajnom periodu, izrađeni su ustavni amandmani u cilju jačanja nezavisnosti i odgovornosti pravosuđa, koji, pored ostalog, predviđaju da Narodna skupština i Vlada budu izuzete iz procesa izbora sudija, tužilaca i zamenika javnih tužilaca, a što je bila jedna od preporuka.

Ministarstvo pravde je završilo rad na tekstu amandmana, koji su usaglašeni sa preporukama Venecijanske komisije, što je u sama komisija potvrdila sredinom oktobra.

Vlada Srbije prosledila je u četvrtak Narodnoj skupšitni predlog za izmenu Ustava u oblasti koja se odnosi na organizaciju sudske vlasti i položaja tužilaštva, čime je započet proces izmena najvišeg pravnog akta u Narodnoj skupštini.

U Ministarstvu podsećaju i da je usvojen je Zakon o lobiranju, dok se Nacrt zakona o sprečavanju korupcije (novi naziv za Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije), usaglašava sa preporukama GREKO eksperta, koji je u međuvremenu dao svoje mišljenje na nacrt zakona.

Ministarstvo pravde će, kako najavljuje, ponovo otvoriti javnu raspravu kada završi rad na usaglašavanju teksta nacrta zakona, posle čega će i taj nacrt dostaviti Savetu Evrope.

Među preporukama GREKO za Srbiji, je i uvođenje pravila o transparentnosti kontakata poslanika s lobistima i trećim stranama, zbog visokog rizika od nedozvoljenog uticaja(Zakon o lobiranju).

Tu je i jačanje nezavisnosti i uloge Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca, kao i promena procedura za izbor sudija, predsednika sudova i tužilaca što regulisano predloženim ustavnim amandmanima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.