Srbija po konkurentosti na začelju u većini oblasti

Izvor: Blic, 11.Sep.2011, 11:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija po konkurentosti na začelju u većini oblasti

BEOGRAD - Loš plasman Srbije na listi konkurentnosti Svetskog ekonomskog foruma nije iznenadio viđenije ekonomiste, iako neke nadležne institucije tvrde da su u svojoj oblasti napredovali u odnosu na 2010.

Lista opet govori suprotno. Od ukupno 142 zemlje, Srbija je po kvalitetu puteva svrstana na 131. mesto, a po preobimnoj regulativi na 134. Po zaštiti prva manjinskih akcionara Srbija je gotovo poslednja, na 140. mestu, a po kvalitetu železničke infrastrukture na neslavnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 102. poziciji.

Voz na srpskim prugama sada se na sat kreće samo devet kilometara brže nego u vreme vladavine Milana Obrenovića, računao je nedavno jedan od poslanika Srpske radikalne stranke. Tada se voz kretao u proseku 36 kilometara na sat, dok se danas, 127 godina kasnije, vozovi u Srbiji kreću prosečnom brzinom od 45,5 km/h.

Ekonomista Aleksandar Stevanović smatra da se pre 130 godina vozom iz Beograda do Niša stizalo čak i brže nego danas. Njega ne iznenađuje ni što je Srbija po zaštiti vlasničkih prava na 126. mestu.

Srbija po oblastima

Železnička infrastruktura - 102.

Nezavisnost sudstva - 128.

Zaštita vlasničkih prava - 126.

Kvalitet puteva - 131.

Kvalitet infrastrukture

vazdušnog saobraćaja - 132.

Preobimna regulativa - 134.

Zaštita vlasničkih prava - 126.

Odliv mozgova - 139.

Zaštita interesa

manjinskih akcionara - 140.

- Koliko je taj plasman opravdan govori slučaj denacionalizacije i sramno rešenje Vlade da vraća maksimalno pola miliona evra, koliko god da je imovine ranije oteto - navodi Stevanović.

On dodaje da se ne čini ništa da se stanje popravi.

- Čak tri četvrtine budžeta se potroši na plate i penzije i za druge stvari, kako bi stvorili privid da živimo bolje. Dok ljudi ne shvate da je to pogrešno i dalje ćemo biti bedno pozicionirani - zaključak je Stevanovića.

Iako izveštaj SEF-a sadrži više subjektivnih procena, istina je da po konkurentnosti nismo visoko, mišljenje je i ekonomiste Miladina Kovačevića. Komentarišući 134. mesto po preobimnoj regulativi, on ističe da su obim i kvalitet propisa veoma nezadovoljavajući.

- To je nepotrebno opterećenje koje uzima novac i vreme, troši energiju i ljude. Kod nas pola života odlazi na propise, koji su zamršen koloplet neizbalansiranih i neharmonizovanih akata i procedura. Pri tom, službenici jesu vredni, ali ne mogu da postignu što propisi traže - tvrdi Kovačević.

Procenjuje se da je od planirane gradnje 300 kilometara puta do ove godine realizovana tek šestina, a Vlada je najavila uštedu baš u toj oblasti od oko 60 miliona evra. Međutim, direktor JP "Putevi Srbije” kaže da izveštaj nije dobro predstavio stanje puteva u Srbiji.

- Imamo bolje puteve od Rumunije, Bugarske i Makedonije. Prema istraživanju Međunarodnog programa za ocenjivanje puteva iz 2009. po kvalitetu putne infrastrukture plasirani smo na 30. mesto u Evropi - izjavio je Drobnjak.

Državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen ističe da je efikasnost sudstva ove godine povećana za 23 odsto, ali se puni rezultati očekuju tek za nekoliko godina.

- Izmenjeno je više od 50 zakona u poslednje četiri godine. Usvojen je novi Zakon o izvršnom postupku - do tog propisa izvršenje u Srbiji je trajalo 280 dana, dok je evropski prosek kome ćemo se sada približiti bio 80 dana - kaže Homen za "Blic”.

Rangiranje i nadležnosti

Železnička infrastruktura: 102. mesto

Nadležni: Ministarstvo za infrastrukturu

U 2008. vozovi su se u proseku po Srbiji kretali brzinom do 30 km/h, a danas 45 km/h. Ukupna dužina pruga je oko 3.809 kilometara, od čega je u eksploataciji oko 3.300 kilometara. Elektrotehnička oprema je mahom iz perioda 1969. do 2000. Više od 55 odsto pruga u Srbiji izgrađeno je u 19. veku. Od 1981. do 2010. prosečno je godišnje remontovano 38 kilometara pruga, umesto 191 kilometar koliko je bilo potrebno.

Zaštita vlasničkih prava: 126. mesto

Nadležni: Ministarstva pravde i ekonomije

Među 24 firme, za koje trenutno Brisel od Ministarstva pravde i tužilaštva traži da se ispita privatizacija, nalaze se i one koje pred sudovima u Srbiji već vode postupke za zaštitu interesa. Između ostalog, to su „Luka Beograd", „Novosti", „MK komerc", „Mobtel", „US Steel", „Srbolek", „Keramika", „Zastava elektro". I nemački izdavač "Vac” svojevremeno je zaštitu svojih prava oko „Novosti" zatražio u Briselu, a žalio se i francuski proizvođač šinskih vozila „Lor" u slučaju „Šinvoza". Investitori iz Evrope su imali problem i u slučaju prodaje „Knjaza Miloša" u 2004.

Kvalitet puteva: 131. mesto

Nadležni: Ministarstvo za infrastrukturu

Od 300 kilometara koliko je planirano da se izgradi do ove godine, procene su da se napor Vlade sveo na 47,5 kilometara. Projektna dokumentacija koja je trebalo da bude završena još u 2009. prenela se na celu 2010. i nastavlja se u 2011.

Preobimna regulativa: 134. mesto

Nadležni: Vlada, Ministarstvo ekonomije

Iako se lane premijer Mirko Cvetković hvalio kako je Vlada od pripremljenih 340 preporuka za ukidanje nepotrebnih propisa usvojila 217, svega 62 preporuke tada su i primenjene. U poslednje tri godine sprovedeno je tek 12 odsto preporuka NALED-a. Od 196 preporuka za stavljanje van snage suvišnih akata, sprovedeno ih je 192 i stavljeno je van snage 15 uredbi, 11 odluka i 166 ostalih podzakonskih akata. Od 340 preporuka za izmenu propisa koji komplikuju poslovanje odustalo se od 36 preporuka. Od preostale 304 preporuke do sada je u praksi sprovedeno 93 preporuke.

Odliv mozgova: 139. mesto

Nadležni: Ministarstvo prosvete

Nezvanični podaci govore da je u poslednjih nekoliko decenija Srbija ostala bez čak 5.000 elektroinženjera i više od 40.000 stručnjaka sa fakultetskom diplomom. Vlada je 2010. usvojila mere da zadrži mlade istraživače i vrati one koji su otišli, kažu za "Blic” u Ministarstvu prosvete.

Povezane vesti: Srbija na 95. mestu po konkurentnosti u svetu Srbija na 96. mestu liste najkonkurentnijih zemalja sveta

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.