Srbija na Bogojavljenje plivala za Časni krst

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Jan.2013, 16:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija na Bogojavljenje plivala za Časni krst

RUMA, ŽABALJ, ČAČAK,BEOGRAD,SREMSKA MITROVICA -

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Bogojavljenje, praznik krštenja Isusa Hrista koji se tradicionalno obeležava plivanjem za Časni krst u brojnim mestima u Srbiji.

Pobednik plivanja za časni krst na rumskom jezeru Borkovac je Milan Vučković, koji je bio najbrži među petnaest plivača na stazi dugoj 33 metra.

Ovo je druga godina kako se za Bogojavljenje pliva na borkovačkom jezeru, u organizaciji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Saveza sportova, pravoslavne crkve u Udruženja sporta "Most".

Pobednik će godinu dana biti ponosni vlasnik časnog krsta, a njemu je kao pokolon dodeljen i srebrni lanac i krst, kao i komplet knjiga Dostojevskog.

U Žablju treći put pobedio Nikola Perić

Od 12 takmičara koji su danas plivali za bogojavljenski časni krst na reci Jegrički kod Čuruškog mosta, najbrži je bio Nikola Perić iz Žablja, izjavio je danas predsednik žabaljskog udruženja "19. januar" Petar Latinkić.

To je ovom mladiću treća pobeda u proteklih ukupno jedanaest takmičenja tako da on, prema propozicijama organizatora, više neće moći da pliva za osvajanje tog simboličnog i vrednog trofeja, rekao je Latinkić Tanjugu.

I ovoga puta manifestacija je protekla u svečanoj atmosferi, okupivši oko 2.500 meštana i gostiju.

Takmičari i građani su, posle službe u žabaljskom pravoslavnom hramu, predvođeni sveštenicima u litiji otišli do Jegričke gde je održano takmičenje na stazi dugoj simbolična 33 metra, koliko je Isus Hristos imao godina, kazao je Latinkić.

Prema pravilima udruženja "19. januar", za bogojavljenski krst mogu da konkurišu muškarci i žene od 18 do 33 godine starosti, napomenuo je Latinkić i dodao da je za ovo takmičenje bila prijavljena i jedna devojka ali je morala da odustane zbog sportskog takmičenja koje je imala u isto vreme.

Već po tradiciji, takmičari su prethodno u manastiru Kovilju dobili blagoslov od vladike jegarskog Porfirija i obavili su lekarski pregled u žabaljskom Domu zdravlja, rekao je Latinkić naglasivši da je u ovoj manifestaciji najvažnije da "ljudi imaju veru”.

Srednjoškolka pobedila u Sremskoj Mitrovici

Sedamnaestogodišnja Mitrovčanka Milica Lukić, učenica četvrtog razreda srednje škole, prva je doplivala do časnog krsta u trci na Savi, na Gradskom keju. Ona je za nagradu od sponzora dobila zlatni dukat.

Učestvovalo je 117 plivača iz cele zemlje i Republike Srpske.

Žarku Nikoliću krst u Zemunu

Vaterpolo trener Žarko Nikolić (26) iz Zemuna prvi je danas stigao do Časnog krsta u tradicionalnom Bogojavljenskom plivanju na Dunavu u Zemunu.

Za titulu nosioca Bogojavljenskog krsta u Zemunu nadmetalo se 215 plivača iz Srbije, ali iz Grčke, Bugarske, Rusije i Rumunije, a pobedniku je Časni krst uručio patrijarh srpski Irinej.

Patrijarh, koji je spustio krst u vodu, čime je označen početak trke, poručio je građanima da današnji dan treba da nas podseća na veliki istorijski događaj - krštenje Isusa u reci Jordan.

"Na današnji dan Duh sveti sišao je na sve nas koji se krstimo u ime Oca, Sina i Svetoga duha", rekao je patrijarh i naveo da su blagosloveni svi koji su kršteni, ali i koji će se krstiti.

Predsednik opštine Zemun čestitao je građanima Bogojavljanje i izrazio zadovoljstvo što je patrijarh prisustvovao obeležavanju tog praznika u Zemunu i pobedniku uručio plašt.

Pobednik, vaterpolo trener Nikolić, novinarima je rekao da za Časni krst nije plivao šest godina, ali da je po treći put prvi doplivao do njega i dodao da su ga takmičarski duh, hrabrost i duhovnost vodili da se prijavi za plivanje.

On je izrazio zadovoljstvo što je veliki broj građana prisustvovao obeležavanju Bogojavljenja u Zemunu, ukazavši da je za njega osvajanje Časnog krsta vera da će godina biti dobra i uspešnija.

Plivači koji su se nadmetali za Časni krst, poručili su da plivaju za Boga, Srbiju i patrijarha, a čuli su se i povici "Kosovo je srce Srbije".

Pre plivanja za Časni krst, u Hramu Svetog oca Nikolaja u Zemunu služena je liturgija nakon koje je zemunskim ulicama prošla litija, koju je služio, odnosno predvodio patrijarh Irinej.

Patrijarh je u Hramu osveštao vodu i naveo da se ta voda nikada ne kvari.

Velimir Vukojević prvi došao do krsta na Adi

Beograđanin Velimir Vukojević prvi je danas doplivao do Bogojavljenskog krsta na beogradskoj Adi Ciganliji.

Vukojević je bio prvi u konkurenciji od oko 60 plivača, među kojima su i pripadnici Vojske Srbije, Žandarmerije, članovi borilačkog udruženja "Svibor".

Krst od leda, za koji se plivalo na temperaturi vazduha od nula stepena i vode od 3,6 stepeni, sačinjen je od prošlogodišnje svete vodice iz Hrama svetog Đorđa na Banovom Brdu i težak je između 10 i 15 kilograma.

Trasa je bila duga 33 metra što simbolizuje godine života Isusa Hrista.

Ledeni krst su iz helikoptera spustili su padobranci, a nakon toga on je položen u vodu.

Događaj ne beogradskoj Adi Ciganliji posmatralo je više od 1.000 građana.

Đorđe Plazinić pobednik u Užicu

Pobednik u Užicu je 19. godišnji student Đorđe Plazinić, član plivačkog kluba "Užice".

On je bio prvi u do sada najmasovnijoj trci u kojoj je učestvovao 31 takmičar, od ukupno oko 40 prijavljenih.

"Svi smo pobednici , jer je poseban utisak plivati na Bogojavljenje, a pogotovo osvojiti Časni krst", izjavio je Plazinić kome je ovo bilo prvo takmičenje u hladnoj Đetinji.

Grad Užice, u saradnji sa Srpskom pravoslavnom crkvom i JP "Veliki park", peti put je organizovao plivanje za Časni krst radi promocije zdravog života, izjavio je gradonačelnik Saša Milošević.

"Ulazak u hladnu vodu pokazuje da čovek svojom voljom može dosegnuti svaki cilj i zato smatram da su danas svi takmičari pobednici", rekao je Milošević.

Pobednik današnje Bogojavljenske trke dobio je zlatnik, a svi takmičari ikonu kao blagoslov za njihov hrabri poduhvat.

U Čačku devojka osvojila Časni krst

Na Moravi u Čačku danas se takmičio 81 plivač, a pobedu je odnela jedina devojka među njima - Marija Petković.

"Drugi put učestvujem u trci za Bogojavljenski krst, a hvala momcima koji su se džentlmenski ponašali, jer su me pustili da prva doplivam", rekla je Tanjugu Petkovićeva.

Pobeda joj, kako je istakla, ne znači mnogo, već je prilika da se okupa u osveštanoj vodi zbog vere u Boga i, kako je navela, spasa svih nas.

Najstariji takmičar među plivačima bio je šezdesetogodišnji Mirko Filipović Gento, bivši fudbaler, koji je u današnjoj trci šesti stigao do cilja.

"Imao sam veliki zdravstveni problem i četiri operacije. Pre šesnaest godina sam otišao u invalidsku penziju, a danas sam došao da plivam sa mladima kako bih pokazao da je borba u životu osnovna stvar. Ovo je još jedna moja velika pobeda", naglasio je on.

Borko Marić najbrži u Kragujevcu

Viši medicinski terapeut iz Kragujevca Borko Marić pobednik je jubilarnog, desetog, nadmetanja u plivanju na Bogojavljenje za Časni krst, na kragujevačkom Šumaričkom jezeru, među 33 takmičara.

Marić (28) je titulu pobednika, od kada učestvuje u plivanju za Krst časni, osvojio dva puta u Kragujevcu i jednom, pre sedam godina, u Ćupriji.

"Prvi put sam za Krst plivao 2006. godine i od tada svake godine bio učesnik nadmetanja, izuzev 2010. kada mi je ruka bila u gipsu", rekao je Marić u izjavi novinarima.

On je poručio da će, sve dok ga zdravlje i snaga služe, učestvovati na toj manifestaciji.

Uz blagoslov šumadijskog vladike Jovana, 33 plivača se nadmetalo u preplivavanju 33 metra do krsta položenog u vodu. Prijavilo se dvostruko više takmičara, pa su učesnici odabrani žrebanjem.

Marko Rusov prvi do krsta u Šapcu

Bivši vaterpolista iz Beograda Marko Rusov (23) prvi je stigao do Časnog krsta u bogojavljenskoj trci na reci Savi kod Šapca.

On je stazu preplivao prvi u konkurenciji 66 takmičara i dve takmičarke.

Takmičare je do starta ispratio pokrovitelj trke princ Aleksandar Karađorđević i naglasio da se osobine koje pokazuju plivači moraju slediti svakoga dana.

Na Bogojavljenje, prema srpskom narodnom običaju, vernici izmenjuju pozdrave - "Hristos se javi", "Vaistinu se javi", a u pravoslavnim hramovima se osveštava bogojavljenska voda koja se smatra lekovitom i čuva se u kućama do sledećeg velikog vodoosvećenja.

Praznovanje Bogojavljenja podseća hrišćane da misija Sina Božjeg nije počela njegovim rođenjem, već krštenjem na reci Jordan, jer je do 30. godine Isus živeo običnim životom drvodelje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.