Izvor: RTS, 04.Avg.2020, 06:12

Srbija i RS danas u Rači obeležavaju stradanje Srba u "Oluji"

Srbija i Republika Srpska obeležiće danas u Sremskoj Rači 25 godina od akcije "Oluja". Nakon otkrivanja spomen ploče, na mostu kojim su kolone izbeglica 1995.godine stizale u Srbije biće služen parastos i održan komemorativni skup.
Za svega nekoliko dana početkom avgusta 1995. godine, u hrvatskoj akciji "Oluja", proterano je oko 220.000 Srba, a skoro 2.000 je ubijeno. Smatra se da je stotine ljudi nestalo.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i premijerka Ana Brnabić, prisustvovaće u Sremskoj Rači obeležavanju Dana sećanja na sve stradale i prognane Srbe u oružanoj akciji "Oluja".
Obeležavanju Dana sećanja prisustvovaće i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović.
Pored državnog vrha Srbije, obeležavanju u Rači kao predstavnici Srba u Hrvatskoj, prisustvovaće deca iz kolone koja su pre 25 godina prešla u toj koloni u Srbiju, a onda su se, nakon nekoliko godina vratili i počeli da obnavljaju svoj život i život svog naroda u Hrvatskoj i sada tamo žive.
Predsednik SDS S-a Milorad Pupovac rekao je Tanjugu da će u Rači biti četvoro mladih, među kojima i Anja Šimpraga, poslanica u Saboru, dok su ostali predsednici opština ili zamenici predsednika opština u kojima Srbi imaju relativnu većinu ili je u njima najveći broj Srba koji žive u Hrvatskoj.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Najava događaja za utorak, 4. avgust 2020. godine

Izvor: Capital.ba, 04.Avg.2020

RAČA/SREMSKA RAČA – U 19.30 časova u organizaciji Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Srpske počinje obilježavanje Dana sjećanja na sve stradale i prognane Srbe u zločinačkoj akciji hrvatske vojske i policije “Oluja”. Ovom događaju prisustvovaće NJegova svetost patrijarh srpski Irinej,...

Nastavak na Capital.ba...

Srbija u Rači obeležava dan sećanja na stradale u "Oluji"

Izvor: Radio 021, 04.Avg.2020

Dan sećanja na sve stradale i prognane Srbe u oružanoj akciji "Oluja" biće obeležen danas u Rači...Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je pre nekoliko dana najavio da će Srbija i Republika Srpska 4. avgusta zajedno obeležiti progon 250.000 Srba iz Hrvatske..."Obeležićemo, bez prisustva velikog...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.