Srbija i Palau dele strateški odnos prema životnoj sredini

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Jan.2019, 15:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija i Palau dele strateški odnos prema životnoj sredini

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan sastao se danas sa predsednikom Republike Palau Tomijem Esangom Remengesom, koji boravi u zvaničnoj poseti Srbiji, a u razgovoru je istaknuto da dve zemlje dele ključna opredeljenja i strateški odnos prema zaštiti životne sredine i prirode.

Trivan je ukazao da opredeljenje Palaua prema zaštiti životne sredine i impresivni rezultati u zaštiti prirode sa stavljanjem pod zaštitu 80 posto teritorije, predstavljaju dodatni podsticaj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << uspostavljanju i razvoju saradnje dve zemlje u oblasti zaštite životne sredine, saopštilo je resorno ministarstvo.

"Srbija i Palau, kao dve zemlje koje su ratifikovale Pariski sporazum o klimatskim promenama i koje su opredeljene njegovoj punoj primeni, ali i podjednako usmerene ka održivom razvoju, mogu ostvariti plodonosnu saradnju i u budućnosti uspešno razmenjivati iskustva i znanja u ovoj oblasti", rekao je Trivan.

Izražavajući spremnost za razvijanje različitih vidova pune saradnje, ministar je posebno naglasio značaj zajedničkog nastupanja i saradnje dve zemlje u okviru međunarodnih organizacija kao što su Ujedinjene nacije - UN i Program za zaštitu životne sredine Ujedinjenih nacija - UNEP, u cilju jačanja globalne borbe protiv klimatskih promena.

Predsednik Tomi Esang Remenges je rekao da je Palau, koji je poslednjih godina izložen razornoj sili tajfuna, veoma ugrožen posledicama klimatskih promena, i zato duboko zainteresovan za jačanje globalne borbe protiv klimatskih promena i međunarodne saradnje na polju zaštite životne sredine.

On je naglasio da je Palau prepoznao napredak Srbije i politiku Ministarstva zaštite životne sredine RS naročito u oblasti upravljanja čvrstim otpadom, koji inače predstavlja veliki problem u ovoj zemlji.

Predsednik Remenges je izrazio uverenje da Srbija može da pruži značajnu podršku njegovoj zemlji u strateškom rešavanju ključnih ekoloških problema, kao i nastupanju u okviru međunarodnih organizacija kao što su UN i UNEP.

"Posvećenost Srbije razvoju zelene ekonomije je u potpunom skladu sa razvojem plave ekonomije kojeg zastupamo", naglasio je Remenges.

Na kraju sastanka dogovoreno je da Srbija i Palau, na temelju dobrih, prijateljskih odnosa i obostranih interesa za razmenom iskustava i znanja u zaštiti životne sredine i prirode, preduzmu korake ka potpisivanju Memoranduma o saradnji dve zemlje u ovoj oblasti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Trivan: Rezultati Palaua u zaštiti prirode podsticaj za saradnju

Izvor: Danas, 20.Jan.2019

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan sastao se danas sa predsednikom Palaua Tomijem Esangom Remengesom, koji boravi u zvaničnoj poseti našoj zemlji. Članak Trivan: Rezultati Palaua u zaštiti prirode podsticaj za saradnju se pojavljuje prvo na Dnevni list Danas.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.