Srbija i Mađarska žele više da sarađuju u oblasti inovacija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Okt.2018, 17:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija i Mađarska žele više da sarađuju u oblasti inovacija

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović sastao se danas sa ministrom za inovacije i tehnologije Mađarske, Laslom Palkovičem i tom prilikom izražena je obostrana spremnost da Srbija i Mađarska ostvare viši stepen saradnje u oblasti inovacija u budućnosti.

Kako je saopšteno, dvojica ministara postigli su dogovor da Srbija i Mađarska ubuduće što češće nastupaju zajedno, kao regija, u okviru evropskih inicijativa za razvoj inovacija, jer će, prema njihovoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << oceni, dve države tako biti snažnije nego da nastupaju pojedinačno.

Popović i Palkovič ocenili su da ekonomije Srbije i Mađarske imaju velikih sličnosti, te da ni jedna ni druga nemaju značajne prirodne resurse na kojima mogu da baziraju svoju ekonomiju, ali zato imaju znanje i preduzetnički duh koji neprestano razvijaju. Zato je na sastanku istaknuto da su inovacije šansa da se ubrza razvoj ekonomija kako bi postale globalno konkurentne.

Dvojica kolega razmenili su iskustva kako država treba da uredi zakonski okvir koji će biti podsticajan za razvoj inovacija, ali i na koji način vlade mogu direktno da podstiču inovacije i njihovu primenu u ekonomiji u cilju podizanja produktivnosti i zapošljavanja.

Posebnu zainteresovanost mađarske strana iskazala je za dostignuća srpskih instituta u razvoju inovacija i digitalizaciji poljoprivrede, kao i za srpski inovacioni i IT klaster koji se bavi razvojem inovacionih rešenja za automobilsku industriju.

Popović i Palković naveli su da ove dve oblasti prepoznaju kao veliku šansu za unapređenje bilateralne saradnje dve zemlje u budućnosti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Mađare zanima digitalizacija naše privrede

Izvor: B92, 04.Okt.2018

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović sastao se sa ministrom za inovacije i tehnologije Mađarske, Laslom Palkovičem...Tom prilikom izražena je obostrana spremnost da Srbija i Mađarska ostvare viši stepen saradnje u oblasti inovacija u budućnosti...Kako je saopšteno, dvojica...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.