Srbija: 10.000 životinja svake godine su žrtve surovog iživljavanja

Izvor: B92, 01.Avg.2017, 17:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija: 10.000 životinja svake godine su žrtve surovog iživljavanja

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije apelovalo je danas na građane da nadležnim službama prijave svaki vid zlostavljanja životinja, ističući da u zemlji oko 1.000 osoba aktivno zlostavlja životinje u takozvanom jamarenju.

To društvo, uz podršku udruženja iz čitave Srbije pokrenulo je internet kampanju čiji je cilj da informiše građane o jamarenju koje se organizuje širom Srbije iako je zakonom zabranjeno.

Jamarenje predstavlja način lova koji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se obavlja uz pomoć obučenih pasa, najčešće terijera i jazavičara.

Zadatak pasa je da isteraju divlju životinju iz jazbine, nakon čega je lovci ubijaju.

U borbi pasa sa divljim životinjama osim straha, stresa, bola i patnje životinjama se čak kidaju i delovi tela.

Neretko, kako se navodi, divlje životinje se zarobljavaju, drže u nehumanim uslovima, lišavaju hrane i vode i teraju na česte borbe sa obučenim psima.

Prema podacima kojima raspolažu organizacije za zaštitu životinja, čak 10.000 životinja svake godine žrtve su surovog iživljavanja.

Najčešće žrtve jamarenja su lisice i jazavci, a često u ovim nezakonitim aktivnostima stradaju i psi koji se bore s divljim životinjama.

Zakon o dobrobiti životinja zabranjuje zlostavljanje i borbe životinja, dok Krivični zakonik predviđa kaznu do tri godine zatvora i novčanu kaznu za učinioce koji zlostavljaju i ubijaju životinje na nezakonit način ili organizuju borbe životinja.

Pažnja: Priloženi snimak prikazuje jamarenje i uznemirujuće je sadržine!

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.