Srbi su herojski narod, Rusi hoće da zatruju naše odnose

Izvor: B92, 19.Feb.2018, 21:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Srbi su herojski narod, Rusi hoće da zatruju naše odnose"

Vašington -- Američki kongresmen Ted Po izjavio je prošle nedelje u Kongresu da su Srbi herojski narod, kao i da Rusi žele da zatruju odnose između SAD i Srbije.

Podsećamo, Po je kopredsedavajući u srpskom kokusu u Kongresu SAD, a sa još 13 članova Kongresa poslao je početkom oktobra 2017. pismo američkom državnom sekretaru Reksu Tilersonu u kojem je naglašena potreba da SAD pruže političku podršku Srbiji.

Po je početkom oktobra posetio Srbiju i tada >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se sastao sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Tokom obraćanja na zasedanju Kongresa 15. februara Po je rekao da je Srbija “veliki prijatelj SAD“.

“Kao Teksašanin veoma se divim srpskom narodu. Čvrsti stavovi i navika da uvek kažemo ono što mislimo čine nas prirodnim saveznicima. Zapravo, jedna od prvih osoba koje su naselile Teksas bio je Srbin po imenu Đorđe Sagić ili Džordž Fišer, kako je bio poznat u SAD, a koji se kao pravni službenik brinuo o miru u Hjustonu."

Ipak, kako kaže, Srbija je “pravdi doprinela mnogo više od toga“.

“Danas odajemo počast srpskim snagama koje su se borile rame uz rame sa Amerikancima tokom najužasnijih sukoba u istoriji. Predsednik Vudro Vilson je 1918. održao govor u kojem je, govoreći o hrabrosti srpskih snaga tokom invazije Austrougarske na Srbiju, rekao: ’Tako hrabro su se sukobili sa snagama deset puta veće i bogatije zemlje. Iako je njihova teritorija bila uništena, a domovi razrušeni, duh srpskog naroda nikada nije bio slomljen’. Kao Teksašanin, divim se tom prkosu snažnijem protivniku“, rekao je Po.

Kongresmen je nakon toga prešao na Drugi svetski rat, rekavši da je za Ameriku u odnosima sa Srbijom ipak najznačajnija priča o misiji Halijard.

“Srpski narod je tokom crnih dana nacističke okupacije demonstrirao svoju hraborst igrajući ključnu ulogu u najvećoj operaciji spasavanja Američkih pilota u istoriji. 1944. američki bombarderi često su napadali nemačke zalihe goriva U Rumuniji. Leteli su preko Jugoslavije i oko 1.500 pilota je oboreno tokom tih misija. Srbi, koji su se borili protiv nemačkih snaga od 1941. godine, rizikovali su svoje živote da spasu Amerikance i sakriju ih od nemačkih patrola“, istakao je Po.

Kako je naveo, “mesecima su hrabri i plemeniti Srbi štitili američke pilote i brinuli se o njima“, da bi u avgustu 1944. bila izvršena evakuacija pilota kod sela Pranjani.

“Više od 60 godina je ova operacija bila tajna, ali sada se sećamo hrabrosti srpskih prijatelja i kažemo hvala. Duh misije Haljard i dalje živi kao neverovatna priča o otporu i heroizmu“, rekao je Po.

Prema njegovim rečima, Srbiji i SAD danas, kao i tokom dva svetska rata Srbiji, preti zajednički neprijatelj.

“Oko 600 stranih boraca je u Siriju došlo sa Balkana. Islamska država i Al Kaida su pretnja Srbiji i njenom regionu isto koliko i Sjedinjenim Državama. Moramo da nastavimo saradnju sa srpskim partnerima kako bismo zaustavili teroriste i neutralizovali mreže za regrutovanje boraca“, naveo je Po.

Osim toga, Po je istakao i da SAD rade sa Srbijom na nezavisnosti pravosuđa i borbi protiv korupcije, kao i da je “demokratska Srbija u kojoj postoji vladavina prava u insteresu SAD“.

“Međutim, postoje oni koji ne podržavaju taj cilj – ruske dezinformacije su napravljene kako bi Rusija držala Srbiju u sferi svog interesa i zatrovala naše prijateljstvo“, ističe Po.

On navodi da je i pored toga nastavljena integracija Srbije ka Zapadu, a kao primere ističe to što je Srbija 2006. postala deo Partnerstva za mir, kao i da je 2015. potpisan Individualni akcioni plan partnerstva.

“Nedavno je EU objavila da bi Srbija mogla da postane njen deo do 2025. godine. Aplaudiram tom koraku koji će ojačati političke institucije Beograda i njihove ekonomske veze sa Zapadom. Delimo iste snove o slobodnoj budućnosti naših zemalja. Hvala srpskim snagama na tome što su bili uz Ameriku u ratovima u prošlosti i u izazovima sa kojima ćemo se suočiti u budućnosti“, zaključio je Po u Kongresu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Srbi su herojski narod, borili ste se rame uz rame sa Amerikancima tokom najužasnijih sukoba!"

Izvor: BKTV News, 20.Feb.2018, 00:06

Američki kongresmen Ted Po izjavio je da su Srbi herojski narod, kao i da Rusi žele da zatruju odnose između SAD i Srbije...On je to rekao u govoru na zasedanju Kongresa održanom prošle nedelje..."Kao Teksašanin veoma se divim srpskom narodu. Čvrsti stavovi i navika da uvek kažemo ono što mislimo...

Nastavak na BKTV News...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.