Srbi se masovno sele u Beograd, a evo koja opština im je najprimamljivija, a iz koje svi beže

Izvor: SrbijaDanas.com, 31.Jul.2021, 12:47

Srbi se masovno sele u Beograd, a evo koja opština im je najprimamljivija, a iz koje svi beže

U odnosu na prethodne godine, migracioni saldo beleži pad, odnosno u 2020. godini registrovano je 2.858 lica manje nego u odnosu na 2019. godinu kada je razlika između doseljenih i odseljenih iznosila 7.724.

Čak 43.428 stanovnika Srbije u toku prethodne godine rešilo je da trajno promeni mesto boravka i bolji život potraži u nekoj od opština u prestonici naše zemlje.

Bilo je i onih koji su odlučili da zauvek napuste Beograd, pa je tako iz prestonice odseljeno >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << 38.562 stanovnika. Kada se uporede brojke, ukupan migracioni saldo, tačnije odnos između broja doseljenih i odseljenih iznosio je 4.866 ljudi.

Međutim, u odnosu na prethodne godine, migracioni saldo beleži pad, odnosno u 2020. godini registrovano je 2.858 lica manje nego u odnosu na 2019. godinu kada je razlika između doseljenih i odseljenih iznosila 7.724.

Najviše pridošlica i ujedno najveći pozitivan saldo imala je opština Zvezdara sa 2.033 doseljenih stanovnika više u odnosu na odseljene, a za njom slede Zemun sa migracionim saldom od 1.129 žitelja i Palilula sa 879 stanovnika.

Pozitivan migracioni saldo tokom prošle godine bio je u Barajevu, na Voždovcu, Vračaru, u Grockoj, Obrenovcu, Sopotu i Surčinu, dok je negativan zabeležen u Lazarevcu, Mladenovcu, Rakovici, Savskom vencu, Čukarici, Starom gradu i Novom Beogradu.

-Podaci pokazuju i da Novi Beograd ima mnogo doseljenih, ali još više onih koji su otišli, pa je njegov saldo negativan. Negativan bilans od centralnih gradskih opština ima i Čukarica, gde je bilo 3.528 doseljenika i 3.795 osoba koje su odlučile da se odsele iz ove opštine - rekli su nadležni iz Sekretarijata za upravu.

Podaci pokazuju i da su se Beograđani najviše selili iz jedne u drugu beogradsku opštinu i to skoro 62,2 odsto njih. Najveći procenat doseljenika bilo je u uzrastu od 25 do 34 godine, dok je u istoj starosnoj grupi bio i najveći broj odseljenih iz Beograda.

Tokom prošle godine 3.662 stanovnika naše zemlje starijih od 65 godina odlučila su da život provedu u prestonici, dok je isto toliko rešilo da glavni grad zamene nekim drugim.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.