Srbi posle Irme čekaju pomoć, Dačić: Zamolili smo Špance

Izvor: B92, 13.Sep.2017, 15:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi posle Irme čekaju pomoć, Dačić: Zamolili smo Špance

Grupa od oko 50 državljana Srbije nalazi se na ostrvu Sveti Martin, koje je pogodio uragan Irma. Među njima su i bebe mlađe od pet meseci, čekaju evakuaciju.

Kako je za B92.net rekao Radivoje Mitrović, jedan od Srba koji se nalaze na ostrvu, uragan je potpuno uništio ostrvo, nema struje i ponestaje zaliha vode.

“Vode imamo u paketima, ali je pitanje trenutka kada će ona ponestati, ništa se ne dešava, prodavnice se ne otvaraju...“, rekao je on za B92.net. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Dodaje i da se evakuišu “samo druge nacije“.

“Samo druge nacije se evakuišu, čak su i Makedonci pre dva ili tri dana evakuisali šestoro svojih državljana. Ovde ima beba mlađih od pet meseci. Zvali su iz holandske ambasade, tako da se nadam da se nešto dešava po tom pitanju“, rekao je on.

Dodao je da se pedesetak državljana Srbije nalazi na holandskoj strani ostrva, gde je situacija mirna.

"Na drugoj strani, francuskoj, situacija je mnogo luđa i niko ne može na tu stranu da pređe", dodao je on.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da su Španci obećali da će njihov avion ukrcati i naše građane koji su na ostrvu Sveti Martin, kao i da je u toku komunikacija sa njihovim organima zaduženim za evakuaciju.

Na ostrvu Sveti Martin na Karibima trenutno je alarmantno stanje. I turisti i lokalno stanovništvo su u nezavidnoj situaciji koja je nastala posle uragana Irma.

Dačić je za Telegraf rekao da srpska vlada čini sve što je u njenoj moći da pomogne našim građanima na Svetom Martinu.

Prema njegovim rečima, pomoć bi mogla da stigne od Španije.

"Da budemo precizni, ne šalju oni avion zbog naših građana, nego zbog svojih, ali je naše Ministarstvo zamolilo da ukrcaju i naše - navodi on.

Podsetimo, uragan Irma pogodio je Karibe, a potom i SAD. U udaru jednog od najsnažnijih uragana ikada zabeležnih život je izgubilo više od 50 osoba.

Ostrvo Sveti Martin nalazi se u blizini Britanskih Devičanskih Ostrva i Portorika, podeljeno je na dva dela koja pripadaju Holandiji i Francuskoj.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbi na ostrvu u agoniji: Samo nas ne evakuišu

Izvor: Mondo, 13.Sep.2017

Grupa od oko 50 državljana Srbije nalazi se na ostrvu Sveti Martin koje je pogodio uragan Irma. Među njima su i bebe mlađe od pet meseci, a još čekaju evakuaciju...Foto: youtube/screenshot..Radivoje Mitrović, jedan od Srba koji se nalaze na ostrvu, kaže za B92 da je uragan potpuno uništio ostrvo,...

Nastavak na Mondo...

Na Svetom Martinu 50 Srba čeka evakuaciju

Izvor: Nezavisne Novine, 13.Sep.2017

BEOGRAD - Grupa od oko 50 državljana Srbije nalazi se na karipskom ostrvu Sveti Martin, koje je pogodio uragan "Irma", a među njima su i bebe mlađe od pet mjeseci koje čekaju evakuaciju...Radivoje Mitrović, jedan od Srba koji se nalaze na ostrvu, rekao je da je uragan potpuno uništio ostrvo, da...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Srbi posle Irme čekaju pomoć: "Samo druge nacije evakuišu"

Izvor: Vesti-online.com, 13.Sep.2017

Grupa od oko 50 državljana Srbije nalazi se na ostrvu Sveti Martin koje je pogodio uragan Irma. Među njima su i bebe mlađe od pet meseci, čekaju evakuaciju...Kako je za B92.net rekao Radivoje Mitrović, jedan od Srba koji se nalaze na ostrvu, uragan je potpuno uništio ostrvo, nema struje i ponestaje...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.