Nova sezona rijalitija počela je u Njujorku

Izvor: B92, 27.Sep.2018, 07:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova sezona rijalitija počela je u Njujorku

Ono u šta se pretvorilo zasedanje Generalne skupštine UN više je ličilo na rijaliti nego na sastanak svetskih lidera, ocenjuje Sputnjik.

Svet je video, piše dalje Sputnjik, smeh kojim je propraćen govor Donalda Trampa, zatim napuštanje sale dok govori najmoćniji čovek na svetu, a umesto odluka "svetske vlade" glavna vest je bila ko je sa kim sedeo.

Video se i Ukrajinac koji pokazuje srednji prst Rusu, zatim prištinska delegacija koja se nepozvana pojavila >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na Ist riveru i zaskakivala delegacije po hodnicima.

Najsimpatičniji učesnik rijaltija "UN" bila je premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern, koja se sa bebom pojavila na sednici.

Glavni i odgovorni urednik "Modernih vremena" Nebojša Grujičić kaže za Sputnjik da izgleda da je rijaliti postao osnovna jedinica političke pozornice i da se, naprosto, i političari i mediji prilagođavaju toj formi.

Grujičić podseća da su se slične scene i ranije dešavale u UN, poput Hruščovljeve cipele ili Gadafijevih i Čavezovih govora, ali "rezonantna kutija sada je mnogo bolje ozvučena za ono što se dešava u UN zahvaljujući medijskim tehnologijama".

Kad se podvuče crta, jedna stvar je komentarisati izjave ili postupke političara koje mogu da budu manje ili više smešni, a druga stvar je šta je politički sadržaj iza toga.

"Pošto je najveća zvezda ovog aktuelnog, globalnog rijalitija, bez svake sumnje Donald Tramp, postavlja se pitanje šta je zapravo on juče rekao. Kad se pročita njegov govor, pitamo se da li to znači da će on da napadne Iran u najskorije vreme, ili, druga izjava, da je uloga Amerike kao globalnog policajca završena, odnosno da Amerika ulazi u novu fazu u kojoj je odustala od svoje globalističke agende. Šta su izjave kojima ćemo se smejati, a šta je politika čije ćemo konsekvence svi mi da osetimo u najskorije vreme? Izgleda da je politika ono što se dešava iza, dok se mediji bave drugim stvarima", kaže Grujičić.

Druga stvar je da je to na svaki način derogiranje samih UN. Grujičić postavlja pitanje kad su UN izgubile jednu vrstu ugleda ili uticaja, odnosno kad su postale mesto bez bilo kakvog ozbiljnog uticaja?

"Pošto su u modi razne godišnjice, sledeće godine se navršava 20 godina od tri događaja koja su bila gotovo sinhrona. Jedan je bombardovanje SRJ, gde su se UN potpuno zaobišle, čime se pokazalo da UN ni Savet bezbednosti nisu mesto u kom se sinhronizuje globalna politika. U vreme bombardovanja bila je premijera filma ’Matriks‘, a ubrzo je i prvi ’Veliki brat‘ bio prikazan na jednoj holandskoj televiziji", kaže urednik "Modernih vremena".

Ono što smo mogli da posmatramo na Ist riveru, to je neka vrsta žetve onoga što je posejano pre dvadeset godina, ističe Grujičić. On podseća i da se Jugoslavija raspala tako što je kamera ušla u Predsedništvo SFRJ i da su tad i "Predsedništvo i sama SFRJ morali da se sruše kad smo videli s kim imamo posla".

Danas je čitava politička pozornica postavljena po svim principima rijalitija, a u poslednjem filmu Adam Kertis je to sažeo u pojam "hipernormalizacije", gde jedna od parola koja bi mogla da objasni šta se dešava na globalnom planu, kad govorimo o političarima, glasi: "Oni znaju da mi znamo da nas oni lažu".

Nastavak na B92...






Povezane vesti

SREDNJI PRST, SMEJANJE TRAMPU I NAPUŠTANJE SALE: Evo kako se sednica UN pretvorila u RIJALITI (FOTO)

Izvor: Kurir, 27.Sep.2018

Ono u šta se pretvorilo zasedanje Generalne skupštine UN više je ličilo na rijaliti nego na sastanak svetskih lidera.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.