Sprema se građanski rat; Ovde žive životinje FOTO/VIDEO

Izvor: B92, 18.Maj.2021, 08:39

Sprema se građanski rat; "Ovde žive životinje" FOTO/VIDEO

Tel Aviv -- Izraelski grad Lod, na 15 km od Tel Aviva, koji nije ratna zona, poslednjih dana izgleda kao poprište rata.

Sinagoga u tom gradu je zapaljena, ulice su pune zapaljenih automobila i bačenog kamenja. Teško naoružana i oklopljena policija patrolira ulicama, dok su stanovnici uglavnom zatvoreni u kućama. Vlasti grada su proglasile vanredno stanje, uvele policijski čas i dovele pojačanje iz okupirane Zapadne obale, piše Index.hr.

"Te su životinje uništavale >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i palile. Obnovićemo, izgradićemo još veću", besno je poručio Ejtan Šnur reporteru "Gardijana", govoreći o svojim arapskim, odnosno palestinskim susedima koji su, kako je rekao, u četvrtak uveče zapalili sinagogu.

Ovo nije bila ni prva ni druga, nego peta sinagoga zapaljena prošle sedmice u Lodu, gradu s mešanim - jevrejskim stanovnicima, koji čine većinu, i arapskim manjinskim stanovništvom, koji je postao žarište zastrašujućeg i praktično neviđenog uličnog nasilja koje se proširilo širom zemlje.

"Ovde žive životinje", ponovio je Šnur, koji radi u trgovini dijamantima, pokazujući na stanove pored sinagoge. "Imam arapske prijatelje, ali ljudi između 20 i 30 godina, oni su sad mnogo ekstremniji", kazao je on, dok iza njega tinejdžer u sinagogi viče: "Ubijte ih!"

Jasno je na koga misli - na svoje palestinske, odnosno arapske sugrađane, prenosi Indeks.

Na društvenim mrežama dele se i mučni snimci nasilja - prestravljena arapska porodica pokušava da spreči muškarce naoružane palicama da im provale kroz ulazna vrata, rulja palestinskih demonstranata koja premlaćuje Izraelce, kao i izraelske devojke koje mašu izraelskim zastavama i veselo plešu ispred demolirane prodavnice u vlasništvu Arapa.

Takođe, jedan Arapin izboden je na pijaci Mahane Jehuda u Jerusalimu, javlja Tajms ov Izrael. U Jafi je pretučen 19-godišnji izraelski vojnik, koji je završio u bolnici s frakturom lobanje i krvarenjem u mozgu.

S druge strane, u većinski arapskom gradiću Um al-Fam lokalna rulja napala je jevrejsku porodicu s troje dece koja je automobilom u grad ušla slučajno. Policija i drugi lokalci su ih spasli od pobesnele gomile.

Arapski gradonačelnik Samir Mahamid kasnije je pozvao napadnutog oca troje dece i izrazio svoj "šok i gađenje" zbog napada njegovih sunarodnika.

Osmogodišnja jevrejska devojčica takođe je pogođena kamenom u glavu dok se sa svojom porodicom vozila u automobilu u blizini grada Beršeba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.