Sporazum Srbije i Velike Britanije o međunarodnom drumskom saobraćaju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Feb.2019, 08:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sporazum Srbije i Velike Britanije o međunarodnom drumskom saobraćaju

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i britanski ministar za transport Džesi Norman potpisali su danas u zgradi britanskog parlamenta u Londonu Sporazum o međunarodnom drumskom saobraćaju između Srbije i Velike Britanije.

"Ovo je važan dan pre svega za srpske prevoznike jer sporazum koji smo danas potpisali predviđa potpunu liberalizaciju drumskog saobraćaja između naše dve zemlje i prevoz tereta bez dozvola >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i licenci koje su do sada predstavljale problem. Takođe, razgovarali smo i o vazdušnom saobraćaju i bilateralnom sporazumu koji ćemo uskoro usaglasiti i u ovoj oblasti", izjavila je Mihajlovićeva.

Britanski ministar rekao je da je taj sporazum ogroman korak napred za obe zemlje i dalju međunarodnu saradnju.

"Izuzetno sam zadovoljan zbog postignutog dogovora, to je važno za moju zemlju, važno je i za Srbiju. Otvoreni smo za svaku saradnju, razmenu znanja i iskustava kada je u pitanju saobraćaj i infrastrukturni projekti u ovoj oblasti", rekao je Norman.

Sporazum o međunarodnom drumskom saobraćaju između Velike Britanije i Srbije predviđa liberalizaciju transporta sa Srbijom, čime se znatno poboljšava pozicija srpskih transportera u međunarodnom prevozu tereta.

"Ovo je dobra vest za srpske prevoznike imajući u vidu činjenicu da su robna razmena i broj prevoza koje oni obavljaju sa Velikom Britanijom u stalnom porastu", rekla je Mihajlovićeva.

Ona je pozvala ministra Normana da poseti Beograd, što je i britanski kolega prihvatio, a među temama razgovora u Srbiji biće i potpisivanje protokola između dva ministarstava o razmeni znanja i iskustava u vođenju velikih infrastrukturnih projekata.

Po završetku sastanka potpredsednica Vlade poklonila je britanskom ministru Džesiju Normanu sliku u zlatovezu, rad žena sa sela koje u okviru projekta "Uposlimo 1000 žena u ruralnim područjima" izrađuju tradicionalne proizvode iz srpske kulturne baštine.

Mihajlovićeva je od britanskog kolege dobila knjigu sa posvetom.

Pre ovog sastanka ona je sa saradnicima obišla i najveće gradilište u Britaniji i Evropi, izgradnju pruge ispod Londona.

Reč je o projektu koji je vredan više od 15 milijardi funti.

Od Londona puna podrška Srbiji u pristupanju EU

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, sastala se danas s britanskim ministrom za Evropu ser Alanom Dankanom, s kojim je razgovarala o saradnji Srbije i Velike Britanije, kao i o evropskom putu naše zemlje.

"S ministrom Dankanom razgovarali smo o svim sporazumima koje naše dve zemlje treba da zajedno usaglase. Razgovarali smo i o infrastrukturnim projektima u Srbiji i regionalnom povezivanju u okviru Berlinskog procesa. Od ministra Dankana dobila sam uveravanja da će Britanija pružiti punu podršku Srbiji ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji", izjavila je Mihajlovićeva.

Ministar Dankan i potpredsednica Mihajlović zajedno su obišli veliki mural "Britannia pacifatrix" u zgradi Forin ofisa, koji odslikava kraj Prvog svetskog rata i na kojem Britanija u liku grčke boginje Atine drži zagrljenu i Srbiju kao velikog saveznika.

Sastanku Mihajlovićeve i Dankana prisustvovala je i ambasadorka Srbije u Londonu Aleksandra Joksimović.

Ponosni smo da građanima pokažemo rezultate

Mihajlovićeva je ocenila da asfaltiranje najteže deonice auto-puta kroz Grdeličku klisuru i nove fabrike najbolje govore o radu Vlade Srbije i rezultatima koje je ostvarila Srpska napredna stranka.

"Politika SNS je politika odgovornosti i rezultata i stalnog dijaloga i polaganje računa građanima Srbije. Ponosni smo na to što iza sebe imamo rezultate koje građanima možemo da pokažemo. Kampanja predsednika Aleksandra Vučića 'Budućnost Srbije' prilika je da građani vide i nov, moderan auto-put koji je izgrađen na najtežim deonicama kroz Grdeličku klisuru i nove fabrike koje su otvorene uz Koridor 10", smatra Mihajlovićeva, a navedeno je u saopštenju iz njenog kabineta.

Ona kaže i da je važno da se, umesto uvreda i pretnji nasiljem, ponovo podstakne dijalog o pitanjima koja pritiskaju građane i da sami građani imaju priliku da kažu šta je još potrebno da se uradi kako bi živeli bolje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.