Sporazum o novom imenu prošao, uz dobacivanje izdajice

Izvor: B92, 19.Jun.2018, 12:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sporazum o novom imenu prošao, uz dobacivanje "izdajice"

Skoplje -- Poslanici makedonskog parlamenta većinom glasova izjasnili se za izglasavanje Zakon o potvrđivanju sporazuma između Atine i Skoplja o novom imenu Makedonije.

Predlog je usvojen po skraćenom postupku, a obrazložio ga je šef diplomatije Nikola Dimitrov, nakon čega je najuticajnija opoziciona VMRIO-DPMNE napustila sednicu.

Dimitrov je rekao da ratifikacija u parlamentu treba da se odvija brzo zbog Evropskog saveta, čije zasedanje je zakazano za kraj meseca, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kada će, kako se očekuje, Makedonija dobiti datum za početak pregovora o priključenju EU.

Tokom obraćanja Dimimitrova opozicioni poslanici sa svojih mesta uzvikivali "izdajice".

Nakon glasanja, poslanici VMRO-DPMNE su lupali po skupštinskim klupama i dobacivali "Izdajnici, prodali ste državu".

Poslanik opozicije Dragan Danev je u svom obraćanju rekao da je sporazum sa Grčkom protivustavan i da ova "kapitulantska vlada" gura poslanike da učestvuju u, kako je rekao, genocidu nad pravnom državom.

Nakon toga poslanici VMRO-DPMNE napustili su sednicu. U nastavku će se o sporazumu izjasniti Odbor za evropske poslove.

Za to vreme ispred zgrade makedonskog Sobranja okupilo se oko stotinak građana i predstavnika opozicije, koji se protive ratifikaciji sporazuma, a nakon što se parlament izjasnio da se ratifikacija izglasa po hitnom postupku oni su se razišli mirno i bez incidenata. Bulevar 11. oktobra bio je zatvoren za saobraćaj, a prilaz tom zdanju je obezbeđivao veći broj policajaca.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Sporazum o novom imenu Makedonije usvojen uz povike "izdajnici"

Izvor: Radio 021, 19.Jun.2018

Poslanici makedonskog parlamenta većinom glasova izjasnili se za izglasavanje Zakona o potvrđivanju sporazuma između Atine i Skoplja o novom imenu Makedonije...Predlog je usvojen po skraćenom postupku, a obrazložio ga je šef diplomatije Nikola Dimitrov...Dimitrov je rekao da ratifikacija u parlamentu...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.