Sporazum je narušen ucenama bošnjačnih predstavnika

Izvor: B92, 07.Sep.2019, 13:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Sporazum je narušen ucenama bošnjačnih predstavnika"

Hrvatska demokratska zajednica BiH saopštila je da je sporazum o formiranju vlasti na nivou BiH narušen "ucenama bošnjačkih predstavnika u Predsedništvu BiH".

Sporazum su sklopili lideri Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH.

"Potpisani dogovor narušen je ucenama bošnjačkih predstavnika na nivou Predsedništva BiH, kao i negiranjem okvira tog sporazuma, političkim zastojem u kome >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << HDZ BiH nije učestvovala i za vreme kojeg je pozivala na konstruktivan dijalog", saopštila je HDZ BiH.

HDZ BiH osporava legitimitet hrvatskom članu Predsedništva BiH Željku Komšiću, smatrajući ga bošnjačkim predstavnikom, jer je izabran zahvaljujući većinskim glasovima bošnjačkih glasača.

Iz te stranke su ocenili da je potpisani sporazum lidera tri stranke bio "obećavajuća prilika za celokupni napredak u bh. društvu i u evropskim i evroatlantskim integracijama".

Dalje se navodi da HDZ BiH "osuđuje zapaljivu retoriku i lažne navode SDA o dvoličnoj politici integracija", ističući da je upravo HDZ BiH ona politička opcija pod čijim se okriljem predao zahtev za članstvo u Evropskoj uniji, kao i Odgovori na Upitnik Evropske komisije.

HDZ BiH je ovako odgovorio na poziv koji je toj partiji uputila Stranka demokratske akcije, pozvavši HDZ da "prestane sa dvoličnom politikom, kojom istovremeno navodno podržava NATO put, ali i odustaju od slanja Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) u sedište NATO.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.