Specijaliteti i ručni radovi na pančevačkom Novogodišnjem bazaru

Izvor: RTS, 20.Dec.2019, 18:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Specijaliteti i ručni radovi na pančevačkom Novogodišnjem bazaru

U Pančevu je počeo Novogodišnji bazar na kojem 180 izlagača nudi ručno rađene proizvode i kulinarske specijalitete. Sve to će, u naredna tri dana, pesmom i igrom ukrasiti i kulturno-umetnička društva.
Već devet godina uoči božićnih i novogodišnjih praznika Pančevci na jednom mestu mogu da kupe od svojih kreativnih sugrađana sve što im je potrebno od ukrasa, umetničkih predmeta ili ručno >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << rađenog nakita. Na taj način lakše mogu odabrati dugo traženi poklon ili dekoraciju za sobu:
 
„Sve je lepo, za malu decu velika radost.“
„Tražim svečane stolnjake, magnete i poklončiće za unuke“, kažu neki od anketiranih.
„Prodajem ukrasne kutije za nakit, venčiće za vrata, vaze i korpice za cveće i sve je to moj ručni rad“, kaže Mira Stanković, iz naselja Skrobara, Pančevo.
Na ovoj manifestaciji brojna Udruženja žena različitih nacionalnih zajednica nude viliki izbor raznih kolača i medenjaka bez kojih se ne može zamisliti praznična trpeza.
„Praznična trpeza kod nas ne može se zamisliti bez šam rolni, jer to je kod nas božićni kolač, takođe pravimo ludajnice i oblande po starim receptima“, kaže Eržebet Varga iz KUD „Tamaši Aron“.
Danijela Kozlovački iz Sefkerina kod Opova kaže da je najteže napraviti domaće tegljene kore kao što su to radile naše bake za savijače i ludajnicu, jer to zahteva najviše vremena.
Novogodišnji bazar trajaće do nedelje u 19 časova i do tada biće organizovane i različite kreativno-edukativne radionice za odrasle i decu, a nastupiće i kulturno-umetnička društva iz južnog Banata.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.