Izvor: Nezavisne Novine, 31.Avg.2017, 18:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Španija u maju upozorena na napad u Barseloni

BARSELONA - Španija je u maju dobila upozorenje da Islamska država planira napad u Barseloni, ali je zaključila da to upozorenje nije vjerodostojno, saopštile su katalonske vlasti.

U saopštenju se, međutim, negiraju medijski navodi da su američke bezbjednosne službe stajale iza upozorenja na napad u Barseloni, gdje su džihadisti ranije ovog mjeseca izveli napad kombijem koji je uletio među pješake, prenosi AFP.

Španski dnevnik "El Periodiko de Katalunja" naveo >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << je da je američki Nacionalni antiteroristički centar (NCTC) upozorio španske obavještajne zvaničnike na prijetnju nedjeljama prije nego što je kombi pokosio turiste i lokalne stanovnike u popularnoj ulici La Rambla 17. avgusta, usmrtivši 14 osoba.

"Informacije nepotkrijepljene dokazima, sumnjive vjerodostojnosti, koje datiraju s kraja maja ove godine, nagovijestile su da Islamska država planira da izvede neprecizirane terorističke napade tokom ljeta na prometne turističke lokacije u Barseloni u Španiji, konkretno u ulici La Rambla", naveo je taj list, tvrdeći da je to upozoravajuća nota NCTC-a koja datira od 25. maja.

Nota je objavljena kao transkript, a ne kao original, što objašnjava zašto je imala nekoliko pravopisnih grešaka, rekao je direktor španskog lista Enriko Hernandes.

Međutim, ministar unutrašnjih poslova u katalonskoj vladi Hoakim Forn odbacio je tu notu kao naknadno sastavljenu.

"Upozorenje u vezi s mogućim napadom tokom ljeta na mjestima kao što je La Rambla stiglo nam je iz drugih izvora", rekao je ministar na konferenciji za novinare, ne iznoseći druge detalje.

Nakon što su izanalizirale upozoravajuće informacije i podijelile to sa španskom centralnom vladim, španske vlasti su zaključile da "upozorenje nije dovoljno kredibilno", istakao je on.

"Apsolutno ne postoji veza između te informacije i napada kombijem u Barseloni izvedenog 17. avgusta", zaključio je on.

Načelnik katalonske policije Hosep Luis Trapero rekao je da upozorenje nije upućeno iz CIA-e niti iz NCTC-a.

Portparol španske obavještajne agencije CNI u izjavi za AFP odbio je potvrdi ili da opovrgne bilo šta što se tiče komunikacije sa drugim obavještajnim službama.

Međutim, radio stanica "Kadena SER" sa sjedištem u Madridu tvrdi, pozivajući se na "antiterorističke izvore", da je dokument koji je objavio list "El Periodiko de Katalunja" - autentičan.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Španija u maju upozorena na napad u Barseloni

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Avg.2017

Španija je u maju dobila upozorenje da Islamska država planira napad u Barseloni, ali je zaključila da to upozorenje nije verodostojno, saopštile su danas katalonske vlasti...U saopštenju se, međutim, negiraju medijski navodi da su američke bezbednosne službe stajale iza upozorenja na napad u...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.