Španija pruža podršku nastavku dijaloga Beograda i Prištine

Izvor: B92, 05.Nov.2019, 22:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Španija pruža podršku nastavku dijaloga Beograda i Prištine

Španija pruža punu podršku nastavku dijaloga Beograda i Prištine, izjavio je ambasador Španije u Srbiji Raul Bartolome Molina.

On je naveo da će Španija u datom trenutku podržati odluku i izbor koji Srbija napravi.

U razgovoru sa predstavnicima Skupštine Srbije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, Molina je naglasio da stav Španije o nepriznavanju takozvane nezavisnosti Kosova i Metohije ostaje nepromenjen.

Kako je saopštila Skupština Srbije, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Molina je istakao da je samoproklamovana nezavisnost Kosova grubo kršenje međunarodnog prava, kao i da se stav Španije po tom pitanju nije menjao ni sa promenama Vlada, te da se neće menjati ni u budućnosti.

Na sastanku sa predsednicom delegacije Narodne skupštine u PS SE Aleksandrom Tomić i zamenikom člana delegacije Aleksandrom Markovićem, Molina je izrazio nadu da Španija može i ubuduće da računa na podršku Srbije pri rešavanju katalonskog pitanja.

Sagovornici su se, kako se navodi u saopštenju, na sastanku osvrnuli na tradicionalno prijateljske odnose, koji rezultiraju snažnom i kontinuiranom podrškom pri rešavanju najznačajnijih međunarodnih pitanja od značaja za obe zemlje.

Predsednica delegacije Narodne skupštine u PS SE Aleksandra Tomić osvrnula se na aktuelna pitanja sa kojima se Srbija susreće u PS Saveta Evrope.

Prvi je pitanje Izveštaja o monitoringu za Srbiju koji kasni već sedmu godinu, iako je Komitet ministara SE još 2015. godine glasao za prelazak Srbije u postmonitoring fazu.

Drugo otvoreno pitanje, istakla je Tomić, jeste Izveštaj o Kosovu i Metohiji koji nije usvojen ni posle dve godine rada španskog izvestioca na njemu, pa se Srbija ponovo nalazi u situaciji da čeka izbor novog izvestioca na mandat od dve godine.

Sagovornici su istakli da očekuju nastavak uspešne saradnje dve delegacije u PS Saveta Evrope i uzajamnu podršku na međunarodnom planu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.