Solarijum mnogo štetniji nego što se pretpostavljalo

Izvor: Blic, 06.Okt.2011, 18:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Solarijum mnogo štetniji nego što se pretpostavljalo

UV zraci kojima smo izloženi prilikom ležanja u solarijumu, mnogo su štetniji nego što su naučnici ranije mislili. Utvrđeno je da zračenje može da dopre i do dubokih slojeva kože.

Zračenje u solarijumu značajno povećava rizik od raka kože, dopirući ne samo do površinskih slojeva kože, već i do onih koji se nalaze u dubini. To je pokazalo novo istraživanje, sprovedeno na uzorku od dvanaest adolescenata.

Dok UVB zraci koje emituje Sunce oštećuju samo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << površinski sloj, UVA zraci koji se emituju u solarijumu prodiru čak do bazičnih slojeva kože, istakli su naučnici. To znači da zraci zahvataju mesto gde se ćelije međusobno dele, pa postoji opasnost od razvoja raka.

Profesor Entoni Jang sa londonskog univerziteta napominje: "Često se navodi da zračenje iz solarijuma nije štetno za kožu, ali to je neistina. Potrebno je bolje edukovati ljude o ovom problemu."

Povezane vesti: Amerikanci traže zabranu solarijuma za tinejdžerke

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Solarijum je opasniji nego što se pretpostavljalo

Izvor: S media, 06.Okt.2011

Zraci kojima smo izloženi prilikom ležanja u solarijumu prodiru do dubokih slojeva kože, otkrivaju naučnici.

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.