Sobranje bi trebalo da glasa, a Zaev nema potrebnu većinu

Izvor: B92, 11.Jan.2019, 08:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sobranje bi trebalo da glasa, a Zaev nema potrebnu većinu

Skoplje -- Makedonsko Sobranje danas bi trebalo da glasa o izmenama Ustava koje, na osnovu Prespanskog sporazuma s Grčkom, predviđaju i promenu imena zemlje.

Kako prenosi a1on.mk, premijer Zoran Zaev još nije obezbedio potrebnu dvotrećinska većinu od 80 poslanika u Sobranju.

Neizvesna je podrška albanske opozicione stranke Besa, koja je saopĹĄtila da neće dati "zeleno svetlo" ako se ne ispune njihovi zahtevi.

Dva zahteva te stranke su da ne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << postoji makedonsko državljanstvo kod Albanaca i da ne postoji zaštita samo za makedonsku dijasporu, već zaštitu za celu dijasporu Makedonije.

Ovo je nova barijera za Zaeva zato što, ako prihvati zahteve Bese, gubi podršku osam poslanika iz nove nezavisne poslaničke grupe VMRO-DPMNE.

U dnašnjem, treć‡em glasanju, svaki amandman se potvrđuje prostom većinom od ukupno 120 poslanika u makedonskom Sobranju, dok se na plenarnoj sednici svaki tekst amandmana potvrdjuje dvotrećinskom većinom, a nakon toga se glasa ponovo sa dvotrećinskom većinom za sve amandmane zajedno.

Nakon toga neophodna je još jedna dvotrećinska većina kako bi se usvojio Ustavni zakon.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

DAN ODLUKE Sobranje danas glasa o izmenama ustava i NOVOM IMENU MAKEDONIJE

Izvor: Blic, 11.Jan.2019

Vladajuća koalicija u Makedoniji ima dvotrećinsku većinu za izglasavanje ustavnih amandmana o Prespanskom sporazumu i bez podrške opozicionog pokreta Albanaca BESA, Bilala Kasamija, pišu makedonski mediji.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.