Izvor: Nezavisne Novine, 10.Feb.2018, 10:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Snijeg u Parizu zatvorio Ajfelovu kulu, ali i oduševio turiste

PARIZ - Snijeg i ledena kiša zasuli su dijelove Francuske, zbog čega je u Parizu za posjetioce zatvorena Ajfelova kula, ali je bijelo ruho francuske prestonice oduševilo turiste, kojima se čak pružila i nesvakidašnja prilika da se snoubordom spuste niz padine Monmartra.

Ajfelova kula, najposjećenija pariska znamenitost, bila je zatvorena cijelog dana, a ni sutra neće primati posjetioce "kako bi se osigurala njihova bezbjednost", saopštila je kompanija koja je nadležna >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << za upravljanje čuvenim tornjem iz 19. vijeka, prenosi AP.

Radnici pažljivo čiste snježne nanose sa čelične strukture tornja i uklanjaju led sa njegovih stepenica i platformi, ali so ne smiju koristiti jer bi ona mogla da nagrize metal i ošteti inače teško održavane liftove kule.

Obilne snježne padavine su, ranije ove nedjelje, stotine vozača tokom više sati onemogućile da nastave put, izazvavši dosad najgore saobraćajne gužve u pariskom regionu, a danas su gradske vlasti apelovale na vozače da ne sjedaju za volan.

Pa ipak, snijeg koji je juče pao u prestonici Francuske nije bio tako dramatičan.

"Čarobno je. Prvi put sam u Parizu. Planirali smo ovo putovanje odavno, ali nismo znali da će biti ovoliko snega, predivno je", kaze Džejms Gizler (23) iz Devenporta u Ajovi.

Slični su utisci i 21-godišnje Margarete Erlings iz Belgije koja je, kaže, u Parizu ranije već bila, ali u ljetnjem periodu.

"Moram da priznam da mi se Pariz, ovakav kakav je sada, više dopada jer liči na bajku, na snježni raj", kaže ona.

Francuske meteorološke službe prognozirale su još snježnih padavina, a vlasti su upozorile na opasne uslove u skoro četvrtini zemlje.

Međutim, francuska policija je, navodeći kao razlog poboljšanje uslova, sinoć ukinula zabranu prolaska velikih kamiona kroz pariski region.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.