Smrtna kazna: Američka vlada zakazala prva pogubljenja posle 16 godina

Izvor: B92, 25.Jul.2019, 20:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smrtna kazna: Američka vlada zakazala prva pogubljenja posle 16 godina

Ministar pravde zakazao je pet izvršenja smrtnih kazni u SAD, što se nije dogodilo od 2003. godine.

Američka federalna vlada zakazala je pogubljenja osuđenih na smrtnu kaznu, čak 16 godina od poslednjeg izvršenja, saopštilo je Ministarstvo pravde SAD.

Ministar pravde Vilijam Bar rekao je da je poslao Upravi za zatvore zahtev za zakazivanje pogubljenja pet osuđenika.

Pogubljeni će biti zatvorenici sa pravosnažnim presudama za ubistva ili silovanja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dece i starijih.

Smrtna kazna je bila zabranjena na državnom i federalnom nivou odlukom Vrhovnog suda iz 1972. godine, ali je opet uspostavljena 1988. Trenutno ima 62 zatvorenika koji se nalaze u saveznom zatvoru i pravosnažno su osuđeni na smrtnu kaznu.

Vilijam Bar je rekao da je poslao Upravi zahtev da pri pogubljenju koristepentobarbital umesto postupka sa ubrizgavanjem tri različita sastojka, koji se ranije koristio u ranijim egzekucijama. U pitanju je snažan sedativ koji usporava telo, uključujući i nervni sistem, a zatim dolazi do smrti.

Među osuđenicima koji bi trebalo da budu pogubljeni ovom odlukom su:

Danijel Li Luis, koji je ubio troje dece, uključujući i osmogodišnju devojčicu; Lezmond Mičel, koji je ubio 63-godišnju ženu i njenu devetogodišnju unuku; Vesli Ajra Parki, koji je silovao i ubio 16-godišnju devojčicu i ubio 80-godišnju ženu; Alfred Boržua, koji je zlostavljao i ubio dvogodišnju kćer i Dastin Li Honken, koji je ubio pet ljudi, uključujući dvoje dece.

Pogubljenja bi trebalo da se izvrše u zatvoru dogodilo bi se u američkom zatvoru državi Indijana, dodali su u Ministarstvu pravde.

Entoni Cuker,

BBC reporter iz Severne Amerike

Više od deceniju i po, izvršenje federalne smrtne kazne je odlagano. Iako nije postojao formalni moratorijum na proceduru, kao što je to bilo u nekim državama u kojima je raslo protivljenje egzekucijama, ali se izvršenja nisu dešavala. Delom zbog administrativne inercije, dugotrajnih žalbenih procesa, praktičnih prepreka i relativno malog broja saveznih zatvorenika.

Trampova administracija sada želi to da promeni, pored toga što nedostatak sedativa, koji se koriste kao smrtonosne injekcije, i dalje predstavlja značajnu prepreku.

Predsednik SAD je u prošlosti bio oštar prema osuđenim kriminalcima. Tvrdio je da se prema njima postupa suviše blago i da im se daje previše mogućnosti da se žale.

Dok je većina Amerikanaca i dalje za smrtnu kaznu u određenim slučajevima, istraživanja javnog mnjenja pokazuju da se tamošnja javnost polako okreće protiv smrtne kazne.

Iako će najava Trampove administracije izazvati oštre kritike aktivista, malo je verovatno da će izazvati značajna politička previranja.

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.