Smrt mladića uznemirila HR: Koliko košta jedan život?

Izvor: B92, 14.Avg.2018, 10:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smrt mladića uznemirila HR: "Koliko košta jedan život?"

Zagreb -- Mladić Mateo Ružić (22) u nedelju je umro na ulici u Zaprešiću, u blizini Zagreba. Dok su prolaznici pokušavali da ga održe u životu, Hitna pomoć nije dolazila.

Kada je Hitna napokon stigla, u njoj nije bilo lekara. Uskoro je stiglo drugo vozilo iz Jastrebarskog. Međutim, dok je mladi čovek umirao na ulici u Zaprešiću, druga osoba je preminula u Jastrebarskom, jer nije bilo nijednog tima koji bi joj pomogao.

Nakon smrti 22-godišnjaka, Ministarstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zdravlja Hrvatske uputilo je inspekciju u Zaprešić.

“Prema preliminarnim informacijama iz Zavoda za hitnu medicinu, sve je učinjeno u skladu s pravilima struke", poručili su iz Ministarstva.

Kako javlja regionalna N1, nalaz inspekcije znaće se za nekoliko dana, ali je moguće da stigne i pre.

Ipak, taj nalaz će se odnositi samo na slučaj smrti u Zaprešiću, a ne na sistem funkcionisanja Hitne pomoći u Zagrebačkoj županiji.

Dok se čeka nalaz inspekcije, saopštenjima se obračunavaju Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije i Ministarstvo zdravlja.

Iz Zavoda su poručili da je na području koje pokriva oko 320.000 stanovnika sadašnji broj timova T1 nedovoljan, dok su iz Ministarstva poručili da ZHM Županije od 2016. nije tražio nove timove Hitne pomoći.

Inače, smrt mladića udarna je vest u hrvatskim medijima. Da podsetimo, stanovnici Zaprešića u ponedelak su protestnom šetnjom i paljenjem sveća ispred Gradske uprave protestovali zbog tragične smrti 22-godišnjeg Matea Ružića, pozivajući gradonačelnika da nađe mehanizme za bolje funkcionisanje hitne pomoći u Zaprešiću.

Kako navodi portal “Index.hr”, stotine ljudi našlo se u povorci i pitaju se “koliko košta jedan život”.

Na tom portalu nalazi se i anketa u kojoj se pita da li ministar Milan Kujundžić treba da podnese ostavku, a čak 95 odsto ispitanika navodi da treba.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.