Smokve regulišu probavni sistem i metabolizam, a odlična su zamena za šećer

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Sep.2018, 07:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smokve regulišu probavni sistem i metabolizam, a odlična su zamena za šećer

Smokve su bogate hranjivim materijama koje pomažu u održavanju zdravlja vašeg tela. Bez obzira na to da li ih preferirate sveže ili suve, smokve će vam pomoći u regulaciji krvnog pritiska i probavnog sistema, poboljšati zdravlje vaših kostiju, ali i pomoći vam da se rešite suvišnih kilograma.

Smokve sadrže veliku količinu dijetalnih vlakana zbog kojih ćete duže vreme nakon konzumiranja osećati sitost.

Osim toga, smokve pomažu da kontrolišete ukupni unos >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kalorija tokom dana, a vlakna koja sadrže podstiču rad creva i na taj način jačaju vaš probavni sistem.

Osim dijetalnih vlakana koja pomažu uspostavljanje i održavanje pravilne probave, smokve sadrže enzim Ficin koji ima važnu ulogu u regulaciji probave koja je osnova vitalnosti i zdravlja. Zdrav probavni sistem ključ je i za zdravi gubitak težine, kao i za smanjenje osećaja nelagode i nadutosti.

Prisutnost omega-3 masnih kiselina još je jedan od razlog zbog kojih ćete se konzumiranjem smokvi rešiti suvišnih kilograma. Bez unosa omega-3 masnih kiselina nema ni skidanja suvišnih kilograma, a poznato je i da one čuvaju vaše srce i kardiovaskularno zdravlje.

S obzirom na to da smokve imaju visoku koncentraciju zdravog šećera, možete ih koristiti kao zamene za šećer i kao umetni zaslađivač za kolače. Osim toga, smokve sadrže nizak udeo kalorija što ih čini odličnom zamenom za grickalice i slatkiše.

Bogate su i mineralima poput kalcija, kalija, fosfora, mangana, bakra i magnezija, te A i B vitamina koji imaju značajnu ulogu za uspostavljanje pravilnog metabolizma.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Smokve regulišu metabolizam

Izvor: Danas, 18.Sep.2018

Smokve su bogate hranljivim sastojcima koji pomažu u održavanju zdravlja vašeg tela. Članak Smokve regulišu metabolizam se pojavljuje prvo na Dnevni list Danas.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.