Izvor: Politika, 02.Sep.2009, 23:05

Sme­nje­na na­kon što je uka­za­la na „tak­se za fo­te­lje”

Sme­nje­na na­kon što je uka­za­la na „tak­se za fo­te­lje”

Bi­lja­na Ko­stan­ti­no­vić sme­nje­na je sa me­sta di­rek­to­ra kra­lje­vač­kog po­zo­ri­šta uz po­hva­le za – glu­mu

Kraljevo – Kako to obično biva, političari umeju da ublaže neprijatnu situaciju, odnosno da kude, ali i hvale onog koga smenjuju. Tako je bilo i preksinoć na sednici gradske skupštine u Kraljevu koja se odužila do kasnih večernjih sati. Odbornička većina prihvatila je predlog svog koalicionog partnera Pokreta za >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Kraljevo, u čijoj je „nadležnosti”, prema stranačkoj raspodeli javnih ustanova i preduzeća, kraljevačko pozorište i sa mesta direktora ove kuće smenila glumicu Biljanu Kostantinović. Tome je prethodilo njeno obraćanje medijima kada je, kako smo već pisali, uz detaljno objašnjenje stanja u ovoj ustanovi, javnost upoznala s podacima i dokumentima o tome kako stranke poput Pokreta za Kraljevo i Demokratske stranke od „svojih” direktora ili funkcionera naplaćuju stranačku „taksu za fotelje”. Na ovoj sednici prihvaćena je i ostavka predsednika Upravnog odbora pozorišta Saše Segedinskog, a na upražnjeno mesto direktora skupština je imenovala Predraga Markovića, dugogodišnjeg novinara i glumca. Na dužnost predsednika Upravnog odbora pozorišta imenovan je Dragan Nikolića, pravnik iz Kraljeva.

Kako smo već pisali ove smene usledile su posle višemesečne nesloge Kostantinovićeve i Segedinskog, pa su odbornici prihvatili njihove zahteve da im se obrate sa skupštinske govornice. Najpre je sada već bivša direktorka ponovila priču o nepodnošljivoj situaciji u pozorištu koja je, kako je rekla, nastala dolaskom Segedinskoga. Kao i nedavno novinarima tako je i odbornicima objasnila da je danonoćno uznemiravana, preslišavana i optuživana za kriminal, ali je umesto podrške od Pokreta za Kraljevo, od predsednika te stranke dr Ljubiše Jovaševića i zamenika gradonačelnika Kraljeva dobijala „naredbodavna i ultimativna pisma”. Tako, tvrdila je, svoju dužnost direktora nije mogla nesmetano da obavlja. Zbog svega se, kaže, „obratila i kraljevačkoj policiji koja je jedino reagovala”.

Skupštini se obratio i Segedinski, tvrdeći da je želeo i delimično uspeo da uvede „pravni red u pozorište”. Požalio se da mu to nije omogućeno u potpunosti, kao ni održavanje konferencije za novinare u Kraljevu, a o stanju u pozorištu rekao je, pokazujući hrpu papira, da je obavestio nadležnu inspekciju i policiju.

Na sve to predstavnici Pokreta za Kraljevo skupštini su objasnili da im je jedina namera da promenom rukovodstva „srede stanje u kraljevačkom pozorištu”.

– Biljanu Kostantinović nisam poznavao osim kao veoma talentovanu glumicu i zato sam prihvatio da ostane na funkciji direktora, na koju su je kao vršioca dužnosti ranije imenovali radikali. No, kako rukovodeće poslove nije umela da obavlja, došlo je do sukoba i blokade rada, pa sam prihvatio i ostavku predsednika Upravnog odbora – istakao je Jovašević u svom kraćem objašnjenju odbornicima.

Sve to unelo je i malo zabave na sednici gradske skupštine, naročito u opozicione redove, koji su, recimo, ostali uskraćeni za detaljnije odgovore kako je Segedinski, koji je. kako je rekao Rade Erac (DSS), „iz Obrenovca, ali bez stalne adrese stanovanja, pronađen i doveden za predsednika Upravnog odbora pozorišta u Kraljevu...”

M. Du­ga­lić

[objavljeno: 03/09/2009]

Nastavak na Politika...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.