Smederevo: Više novca za organizacije osoba sa invaliditetom

Izvor: RTS, 19.Sep.2019, 15:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smederevo: Više novca za organizacije osoba sa invaliditetom

Uslugu personalnih asistenata za osobe sa invaliditetom Grad Smederevo će finansirati do februara naredne godine. U međuvremenu bi trebalo da se raspiše javna nabavka kako bi se obezbedio kontinuitet usluge za desetoro korisnika kojima je ova usluga najneophodnija.
Servis personalne asistencije za osobe sa invaliditetom na teritorij Smedereva funkcioniše sa manjim prekidima, već nekoliko godina. Kako >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << bi ova usluga bila trajna, od juna, grad u potpisuje ugovore i sa korisnicima i asistentima. Korisinicima su asistenti najpotrebniji za obavljanje radnih obaveza, ali i kada je socijalni život u pitanju.

"Sa obzirom na to da sam ja neko ko je aktivan, tj. hiperaktivan, mislim da bez podrške asistenta ne bih mogla mnogo da postignem. Personalni asistent je symbol naše samostalnosti i velika podrška za brojne osobe sa invaliditetom", kaže Jelena Stojanović iz Gradske organizacije Saveza slepih Srbije.

Za deset asistenata, pomoć osobama sa invaliditetom preraslo je u zaposlenje. Iz smederevske organizacije slepih, apel drugim gradovima u Srbiji da ne štede na personalnim asistentima.
"Bilo bi dobro da se uradi nešto u našoj državi da se broj asistenata po gradovima poveća, jer zaista ima dosta korisnika koji imaju potrebu za ovom uslugom, posebno oni koji žive sami, a žele da budu radon aktivni i društveno angažovani, da se bave sportom npr"; objašnjava Jelena Stojanović.
Iz Gradske uprave kažu da su im osetljive grupe uvek među prioritetima.

"U januaru će biti raspisan novi konkurs i to je zapravo način kako da nemamo nekog prekida, svake godine mora da se raspiše i onda oni podnose dokumentaciju. Sve to što se dobije, dobija se posle ozbiljnog pregleda, posle lekarske komisije, onda se dobije saglasnost da neko može da dobije uslugu ličnog asistenta", objašnjava Dragan Stanić, član Gradskog veća.
Iz budžeta Smedereva, ove godine, izdvojeno je 13 miliona dinara za gradske organizacije osoba sa invaliditetom. Od toga tri miliona i 400 hiljada za usluge personalnog asistenta.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.