Slučaj Petnica: Ipak saslušani?; Da li delo zastareva? VIDEO

Izvor: B92, 27.Jun.2021, 09:06

Slučaj Petnica: Ipak saslušani?; Da li delo zastareva? VIDEO

Da li je slučaj protiv zlostavljača iz Petnice zastareo? To je pitanje za tužioca Lazara Lazovića, zamenika predsednika Udruženja sudija i tužilaca.

On je gostujući u "Jutru" na TV Prva odgovarao i na pitanja od čega zavisi da li će tužba biti podignuta i mogu li da odgovaraju i nadležni koji su znali za žrtve nisu zaštitili i nasilnika prijavili?

On na početku navodi da nema zastarenja takvog dela, a u ovog trenutka, prema novom zakonu, za takva dela preti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << doživotna kazna zakona.

Inače, B. S kako Kurir saznaje, mogao da odgovara za krivična dela protiv polnih sloboda a ta dela, prema Marijinom zakonu koji je donet 2013. godine, ako su u pitanju bili maloletnici, ne zastarevaju.

"Izvršioci su se pokazali kao agresivni ljudi skloni manipulacijama, i zato je neophodno prijaviti ih", objašnjava Lazović.

Kaže da sada tužilaštvo nalaže policiji preduzimanje mera. Kako ističe uovom trenutku vodi se predistražni postupak koji treba da da ogovor na pitanja ko je osumnjičeni, ali u ovom trenutku su u pitanju osnovi sumnje.

Upitan šta je sa direktorima Petnice kao i ostalim koji su bili deo rukovodstva, a koji su znali za slučaj i da li snose odgovornost, odgovara:

"Ako su tačni navodi siguran sam da se tužilaštvo bavi - ali bitnna je hronologija", kaže. Sa druge strane, mediji javljaju da je urednik časopisa "Petničke sveske" B. S. (65) saslušan je u petak u policiji povodom jezivih navoda bivših polaznica Istraživačke stanice Petnica da ih je uznemiravao, terao ih da se slikaju gole, da se pred njim tuširaju, kao i da ih je opijao.

Osim njega saslušani su i bivši i sadašnji direktor Petnice Vigor Majić i Nikola Božić, koji su, kako su i sami priznali za medije, imali saznanja da je B. S. problematičan u tom smislu, ali oni nisu kontaktirali nadležne ustanove, već su uništili sporne fotografije.

Osnovno tužilaštvo u Valjevu pokrenulo je istragu nakon što je nedeljnik "Vreme" objavio tekst o pet žrtava seksualnog nasilja, koje su ispričale svoja traumatična iskustva koja su doživela u periodu od 2003. do 2014. tokom boravka u Petnici, a u petak su,saslušani B. S, Majić i Božić.

"Sva trojica su dali izjavu u svojstvu građanina u policiji u Valjevu. Nijedna prijava još nije stigla od strane oštećenih", kaže izvor Kurira.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.