Izvor: N1 televizija, 24.Apr.2018, 16:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slučaj Ćuruvija: Izbačen izveštaj o komunikaciji optuženih

Sudsko veće Specijalnog suda, danas je, na glavnom pretresu optuženima za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, saopštilo da je delimično usvojilo predlog odbrane za izdvajanje dokumenata iz spisa predmeta, vezanih za informacije sa baznih stanica mobilne telefonije.

Tužilaštvo u optužnici navodi da je analizom baznih stanica utvrđeno vreme komunikacije većine optuženih, kao i da su neki pozivi ostvareni posredstvom bazne stanice koja pokriva lokaciju u centru grada, na kojoj >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << je Ćuruvija ubijen 11. aprila 1999.

Predsedavajuća sudskim većem Snežana Jovanović je podsetila stranke u postupku da će dobiti pisani sadržaj rešenja, koji je očito složen, što će, kaže, pomoći ukoliko im je neki deo ostao nejasan.

Advokat Slobodan Ružuć, punomoćnik oštećenih, dece Ćuruvije, izjavio je novinarima da je sud izdvojio devet, od većeg broja, diskova koje je policija uzela od telekomunikacione kompanije. Međutim, kako je naglasio, podaci sa tih diskova nisu ni važni za tužilaštvo i punomoćnike oštećenih, jer ne obuhvataju period i komunikaciju optuženih, "koji su za nas bitni".

Tužilaštvo ima mogućnost da se žali, izjavio je Ružić.

Prema njegovim rečima, u spisima predmeta ostaju informacije sa baznih stanica iz dana kada je Ćuruvija praćen i ubijen, što je odbrani "najvažnije" da se izdvoji.

Advokat Vladimir Marinkov, koji brani prvooptuženog, nekadašnjeg šefa Službe državne bezbednosti Radeta Markovića, izjavio je da je svojim rešenjem sudsko veće izdvojilo iz spisa predmeta izveštaj vezan za način kako su trake nabavljene i pravljena analiza podataka.

Prema njegovim rečima, tužilaštvo može da se žali, ali ako rešenje postane pravosnažno, sud će morati da izuzme sve dokaze nastale na osnovu tog izveštaja, kao što su mobilna komunikacija i kretanje. U slučaju da žalba uspe, Marinkov navodi da će tek tada sud pristupiti odlučivanju o tim dokazima tužilaštva, da li će ih izuzeti iz spisa ili ne.

Marinkov navodi da se ovi dokazi tužilaštva ne odnose na njegovog branjenika. Prema njegovim rečima, slična situacija sa baznim stanicama postojala je u predmetu Ibarska magistrala.

Tada je utvrđeno da 1999. nisu beleženi podaci o baznom stanicama za mobilne telefone već su mobilni operateri u to vreme beležili samo podatke neophodne za utvrđivanje računa, rekao je Marinkov.

Nastavak suđenja zakazan je za 18. maj.

Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Sudsko veće delimično usvojilo predlog odbrane u slučaju Ćuruvija

Izvor: Danas, 24.Apr.2018

Sudsko veće Specijalnog suda, danas je, na glavnom pretresu optuženima za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, saopštilo da je delimično usvojilo predlog odbrane za izdvajanje dokumenata iz spisa predmeta, vezanih za informacije sa baznih stanica mobilne telefonije. Članak Sudsko veće delimično...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.