Slovenija dobila novu vladu, premijer Šarec

Izvor: B92, 13.Sep.2018, 21:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovenija dobila novu vladu, premijer Šarec

Poslanici slovenačkog parlamenta izglasali su novu manjinsku vladu levog centra premijera Marjana Šareca.

Za novu vladu glasalo je 45 poslanika, 34 su bila protiv, a 11 ih je bilo uzdržano ili nisu prisustvovali sednici.

Kako je javila slovenačka agencija STA, 16 ministara, među kojima i dvojica bez portfelja, nekoliko minuta posle glasanja položili su zakletvu. Slovenački parlament ima 90 mesta, napominje Rojters. U novoj vladi su i dvojica bivših premijera, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Miro Cerar i Alenka Bratušek, četiri bivša ministra i trojica bivših državnih sekretara.

Samo četiri od ukupno 16 ministara su žene, napominje slovenačka agencija. "Tesno" glasanje u parlamentu nagoveštava da će se Šarec suočiti sa teškim zadatkom da održi vladu, konstatuje AP.

Obraćajući se parlamentu uoči glasanja, Šarec je poručio da će vlada biti usredsređena na unapređenje zdravstvenog sistema, smanjenje birokratskih troškova i obezbeđenje stabilnog privrednog ambijenta u Sloveniji. "Dokazali smo da možemo da razgovaramo...sada je vreme da počnemo da radimo i damo rezultate", kazao je Šarec.

Duže od tri meseca od parlamentarnih izbora u Sloveniji i neuspeha Slovenačke demokratske stranke Janeza Janše da formira vladu, nju je formiralo pet stranaka okupljenih u koaliciju oko Liste Marjana Šarca. Šarac, diplomirani glumac i nekadašnji gradonačelnik opštine Kamnik, prošlog meseca je imenovan za mandatara, a sa 40 godina najmlađi je premijer Slovenije.

Zvanična primopredaja dužnosti između starog i novog premijera predviđena je za petak, kada će doći i do promena u ministarstvu spoljnih poslova koje od Karla Erjaveca preuzima Cerar, navodi Hina. Ovo je 13. slovenačka vlada od samostalnosti te bivše jugoslovenske republike i prva manjinska vlada, navodi STA. Analitičar lista "Delo" Janez Markeš predviđa da će Janša biti jaka opozicija vladi Šareca.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.