Sloboden pečat: S.Makedonija da ne ostane na slepom koloseku

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Apr.2021, 16:04

Sloboden pečat: S.Makedonija da ne ostane na slepom koloseku

Vlasti u Severnoj Makedoniji trebalo bi da iskoriste priliku koju pruža projekat brze železnice od Beograda do Tabanovca i rekonstruišu staru i oronulu infrastrukturu od Koridora 10 do Đevđelije.

List "Sloboden pečat" navodi da je u suprotnom moguće da Severna Makedonija ostane na "slepom" koloseku, a da se prevoz iz Srbije u Grčku okrene ka Bugarskoj, koja takođe evropskim novcem gradi dvostruki kolosek.

Već duže vremena od evropskih klijenata stižu primedbe >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da je makedonska železnica nefunkcionalna i dotrajala, pa je realno da niko neće želeti da se "klacka" još šest sati do grčke granice nakon tri i po sata vožnje kroz Srbiju.

Stručnjak za transport Nikola Kostov u izjavi za "Sloboden pečat" ističe da je poslednji čas da započne rekonstrukcija makedonske železničke infrastrukture, kako ne bi bili uklonjeni sa evropskog koridora.

"Treba iskoristiti radnike i mehanizaciju koja će graditi prugu, a kad završe u Tabanovcu, samo ih prebaciti da nastave i kod nas. Prevoz železnicom pravcem sever-jug je više nego potreban, jer se sav transport odvija preko njega i veoma je važan za makedonsku ekonomiju. Ako to ne uradimo ne bi trebalo da se žalimo kasnije, kada nas zaobiđu, jer naš istočni sused već radi na dvostrukom koloseku", smatra Kostov.

U februaru je objavljeno da su za prvu i drugu fazu izgradnje železničkog dela Koridora 8 sredstva već obezbeđena, a da su za treću fazu obezbeđena bespovratna sredstva iz programa IPA 2 i procedura je u toku kako bi se obezbedila finansijska konstrukcija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.