Slijepčević: O žalbama sudija i tužilaca posle mišljenja Skupštine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Feb.2011, 11:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slijepčević: O žalbama sudija i tužilaca posle mišljenja Skupštine

BEOGRAD -

Novoizabrani predsednik Ustavnog suda Srbije Dragiša Slijepčević izjavio je da će se sudbinu već pokrenutih postupaka po žalbama neizabranih sudija i tužilaca, kao i onih po kojima javne rasprave još nisu održane, opredeliti odluka Ustavnog suda o ustavnosti nedavno donetih izmena seta pravosudnih zakona.

"Ustavni sud je već preduzeo odgovarajuće mere na tom planu upućivanjem inicijative na mišljenje Narodnoj skupštini, sa ostavljenim rokom od 15 dana. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Nakon toga steći će se procesne pretpostavke za dalje postupanje i odlučivanje Ustavnog suda o podnetim inicijativama", rekao je Skuijepčević u intevjuu za "Politiku".

Prema njegovim rečima, do tog vremena, svi predmeti po podnetim žalbama neizabranih sudija i tužilaca i dalje ostaju u nadležnosti Ustavnog suda, što znači da se i fizički nalaze u Ustavnom sudu. Slijepčević je istakao da je opterećenost Suda takva da se svakom građaninu nameće pitanje u kojoj se meri može ostvariti uloga Ustavnog suda kao zaštitnika ustavnosti i zakonitosti i ljudskih i manjinskih prava i sloboda.

"Veliki broj nerešenih predmeta iz ranijih godina je problem koji meni lično zadaje najviše glavobolje. Kao predsednik Ustavnog suda, u obavezi sam da preduzmem sve mere u cilju ubrzanog rešavanja starih predmeta, od kojih neki potiču još iz 2001. godine. Imamo 209 nerešenih ustavnih žalbi iz 2008. godine i 1.603 iz 2009", naveo je Slijepčević.

Međutim, bez obzira na broj i starost pojedinih predmeta, moraju se utvrditi prioriteti njihovog rešavanja u odnosu na značaj društvenih odnosa koji se osporenim aktima uređuju, odnosno stepen ugroženosti pojedinih ljudskih i manjinskih prava i sloboda.

"Takvih starih predmeta je 1.812 po ustavnim žalbama. Sud je u obavezi da ih u što skorije vreme reši jer je to od izuzetnog značaja za uspostavljanje vladavine prava i za pravnu sigurnost građana. Zbog višegodišnjeg proteka vremena, mnogi su od tih predmeta 'sami po sebi' rešeni, ali je još uvek ne mali broj i onih koji uprkos svojoj starosti vape za hitnom odlukom Ustavnog suda", kazao je Slijepčević.

On je dodao da se nada "da će Ustavni sud smoći snage da okonča postupak u tim predmetima, ali i onim 'vrućim', kao što je zabrana rada pojedinih udruženja građana ili ocena ustavnosti Statuta AP Vojvodine, do kraja prve polovine ove godine".

"Tek potom steći će se uslovi da pristupimo utvrđivanju prioriteta u rešavanju novoprimljenih predmeta", rekao je predsednik Ustavnog suda.

Slijepčević je kazao da je "neefikasnost postupanja Ustavnog suda u velikoj meri uslovljena njegovom Ustavom široko propisanom nadležnošću i mogućnošću iniciranja postupka normativne kontrole, odnosno podizanja ustavne žalbe" i da su, "nažalost, ova nerazumna ustavna rešenja dodatno iskomplikovana nepreciznim i nedorečenim procesnim pravilima Zakona o Ustavnom sudu".

"Zato smatram da se efikasno rasterećenje u radu Ustavnog suda može postići hitnom izmenom Zakona o Ustavnom sudu. Nadam se da će do toga i doći u najskorije vreme. Do tada Ustavnom sudu ostaje da u granicama postojećih ustavnih i zakonskih okvira iznađe mogućnosti koje će bar donekle poboljšati trenutno stanje", rekao je Slijepčević.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.