Slana voda leči bol u grlu - evo šta kaže doktor

Izvor: Mondo, 20.Avg.2019, 08:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slana voda leči bol u grlu - evo šta kaže doktor

Verovatno ste i vi već čuli da ispiranje grla slanom vodom može da ublaži bolove u grlu – evo ima li u tome istine.

Slana voda zaista može da ublaži bol u grlu, kažu lekari!

"Moja deca znaju da je prva stvar koju im kažem da urade kada ih boli grlo, da ga isperu slanom vodom", kaže načelnica otorinolaringologije u bolnici "Maunt Sinaj" u Bruklinu, dr Sem Ha.

Ipak, on ističe da slana voda NE LEČI upaljeno grlo. U većini slučajeva, >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << bolovi u grlu se javljaju zbog virusa, a ne zbog bakterija, kaže dr Ha, dodajući da taj bol obično prođe za tri do sedam dana. E, sad, to što slana voda ne može da izleči upaljeno grlo, ne znači da ne treba da ga ispirate slavnom vodom – makar će vas manje boleti..

"Slana voda je hipertonična. To znači da ima veći pritisak nego tečnost u vašim ćelijama, tako da kada ispirate grlo slanom vodom, tečnost iz ćelija se povlači na površinu, zajedno sa virusima i bakterijama u grlu, što znači da ćete ih možda malo ispljunuti sa tom vodom", objasnila je doktorka.

Pored toga što će bolovi u grlu biti manji kada ga "nakvasite" ovom vodom, velike su šanse da ćete na ovaj način ubiti neke bakterije i viruse koji se nalaze blizu površine ćelija, a uzrokuju bol u grlu.

"Ipak, još jednom naglašavam da slana voda ne može da izleči bol u grlu jer ne napada sam uzrok bola, već samo ublažava bol".

Ako želite na ovaj način da ublažite bol u grlu, doktori preporučuju da u pola čaše mlake vode stavite četvrtinu kašičice morske soli. Važno je da voda bude mlaka da bi se so rastvorila, ali će to takođe i poboljšati protok krvi u grlu, što će pokrenuti imuni sistem.

Otorinolaringolog ističe da kada prvi put isperete grlo vodom, možete da očekujete da se osećate malo bolje već za 24 sata. U zavisnosti od toga koliko vas boli grlo, on savetuje da ga ispirate slanom vodom između dva i četiri puta dnevno – "samo vodite računa da pijete dosta vode, kako so ne bi dehidrirala ostale vaše ćelije".

Dr Ha savetuje da ukoliko imate povišen pritisak, izbegavate ispiranje grla slanom vodom.

"Uglavnom slučajno progutamo malo vode kada ispiramo grlo", kaže on, dodajući da to nije strašno za ljude koji imaju normalan krvni pritisak, ali može da napravi nevolje onima koji imaju povišen pritisak.

U slučaju da ne možete ili ne želite da ispirate grlo slanom vodom, dr kaže da "veruje da pileća supa deluje isto kao slana voda", a dodatno sadrži i nutrijente koji će telu pomoći da se izbori sa infekcijom.

Med, konzumiranje dosta vode i drugih tečnosti, korišćenje ovlaživača vazduha i izbegavanje duvanskog dima, takođe će ublažiti bolove u grlu, ističe doktor.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.