Skupština: Usvojen Zakon o poštanskim uslugama; Uspostavlja se evidencija IKT sistema

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Okt.2019, 11:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština: Usvojen Zakon o poštanskim uslugama; Uspostavlja se evidencija IKT sistema

Skupština Srbije usvojila je danas Zakon o poštanskim uslugama kojim se obezbeđuje veći stepen zaštite korisnika ovih usluga i odgovornost poštanskih operatera i pošiljaoca.

Zakon o poštanskim uslugama treba da doprinese efikasnijem funkcionisanju poštanske mreže i unapređenju uslova pristupa toj mreži, kao i da dovede do razvoja tržišta poštanskih uslova, shodno potrebama privrede i građana.

Time se obezbeđuje da univerzalne poštanske usluge budu u >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << potpunosti u skladu sa društvenim, ekonomskim i tehnološkim okruženjem.

Donošenjem ovog zakona reguliše se tržište poštanskih usluga, postiže se usklađivanje sa zakonodavstvom Evropske unije, aktima Svetskog poštanskog saveza i zahtevima Svetske trgovinske organizacije.

Prethodna zakonska rešenja nisu mogla da prate zahteve tržišta poštanskih usluga koje karakteriše pojava rastućih i promenljivih zahteva korisnika i sve većeg broja novih poštanskih operatora u delu komercijalnih poštanskih usluga što dovodi do povećanja rizika po potrošače i operatere.

Poslanici su usvojili i Zakon o potvrđivanju akata Svetskog poštanskog saveza čiji je osnovni cilj ispunjavanje međunarodnih obaveza koje proističu iz članstva Srbije u tom savezu.

Uspostavlja se evidencija IKT sistema od posebnog značaja

Skupština Srbije usvojila je danas izmene i dopune Zakona o informacionoj bezbednosti koji bi trebalo da doprinese boljoj povezanosti svih aktera u oblasti informacione bezbednosti, budući da se predviđa uspostavljanje evidencije IKT sistema od posebnog značaja.

Ministar za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević rekao je u raspravi da će na taj način Nadležni organ i Nacionalni centar za prevenciju bezbednosnih rizika u IKT sistemima Srbije imati mogućnost intenzivnije saradnje sa svim operatorima IKT sistema od posebnog značaja, naročito u slučaju kada se dešava incident.

Prema njegovim rečima, značajno unapređenje je to što je Nadležni organ uspostavio jedinstveni sistem za prijem obaveštenja o incidentima tako da IKT sistemi od posebnog značaja obaveštenja mogu prosleđivati preko portala Nadležnog organa i Nacionalnog centra za prevenciju bezbednosnih rizika u IKT sistemima Srbije.

Ovo rešenje doprinosi efikasnosti prijavljivanja incidenata, kao i potpunoj informisanosti svih relevantnih učesnika koji potom mogu da učestvuju u otklanjanju tog incidenta.

Poslanici su usvojili i izmene i dopune Zakona o opštoj bezbednosti proizvoda.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.