Skupština Vojvodine usvojila drugi rebalans budžeta

Izvor: N1 televizija, 19.Jun.2018, 22:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština Vojvodine usvojila drugi rebalans budžeta

Skupština Vojvodine usvojila je drugi put ove godine rebalans pokrajinskog budžeta za 2018, dok su opozicione partije bile izričito protiv i napustile sednicu, a Srpska radikalna stranka (SRS) podnela 65 amandmana.

Predstavnici vladajuće koalicije koju predvodi Srpska napredna stranka (SNS), tvrdili su da su budžetska sredstva uvećana iz "realnih izvora", što govori o "ekonomskom rastu Vojvodine", dok opozicija tvrdi da drugi rebalans za šest meseci pokazuje da Pokrajinska >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << vlada "ne ume da planira raspodelu budžetskih sredstava".

Rebalansom se budžet postavlja na nivo od 73,08 milijardi dinara, sa visinom deficita od 6,4 milijardi dinara, odnosno oko 9,8 odsto ukupnih prihoda, a kako je Pokrajinska vlada ranije saopštila "rebalans će predstavljati uspostavljanje obima finansiranja javnih potreba za više od 2,6 milijardi dinara".

Pokrajinska vlada je poručila da se ovim rebalansom "nastavlja tendencija rasta obima budžeta", odnosno da će on za manje od dve godine sa 62 milijarde biti povećan za 11 milijardi dinara, ili za gotovo 20 odsto.

Poslanik SRS Đurađ Jakšić rekao je pred sednicu da rebalans ne donosi nikakve promene, pošto 70 milijardi dinara ide u javnu potrošnju, a svega oko dve milijarde u kapitalne investicije.

Zbog skraćenja vremena izlaganja LSV i DS - DSHV napustile sednicu

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor objedinio je raspravu o budžetu sa drugim tačkama dnevnog reda i ograničio izlaganje šefova poslaničkih grupa na pet, umesto uobičajenih 10 minuta i za poslanike na tri, umesto uobičajenih pet.

Zbog te odluke poslaničke grupe Demokratske stranke (DS - DSHV) i Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV), kao i poslanica Dosta je bilo Svetlana Kozić napustile su sednicu, smatrajući da je poslnicima "uskraćena mogućnost da iznesu svoj stav".

"Skraćenje vremena raspravljanja o najvažnijim pitanjima za građane Vojvodine predstavlja potcenjivanje tih istih građana i za sada neviđenu uzurpaciju i narušavanje demokratskih principa", saopštio je danas DS.

Šef poslaničke grupe LSV Branislav Bogaroški rekao je posle odluke o skraćenju da je to nekorektan potez kojim se onemogućava rasprava i da toj partiji ne pada na pamet da izlaganja skraćuje na pola, te da više neće učestvovati u sednici.

Bogaroški je ranije kazao da LSV ne podržava rebalans, jer je on pokazatelj zbog lošeg planiranja zbog kojeg Vojvodinu "na jesen gotovo sigurno očekuje i treći rebalans".

Prvi rebalans pokrajinskog budžeta urađen je u martu.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Skupština Vojvodine usvojila novi rebalans budžeta, deo opozicije napustio sednicu

Izvor: Radio 021, 20.Jun.2018, 07:53

Skupština Vojvodine usvojila je drugi put ove godine rebalans pokrajinskog budžeta za 2018, dok su opozicione partije bile izričito protiv i napustile sednicu, a Srpska radikalna stranka podnela 65 amandmana...Predstavnici vladajuće koalicije koju predvodi Srpska napredna stranka, tvrdili su da su...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.