Skupština Srbije nije usvojila Predlog zakona o finansiranju Vojvodine, ni rezoluciju

Izvor: NoviMagazin.rs, 26.Mar.2019, 17:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština Srbije nije usvojila Predlog zakona o finansiranju Vojvodine, ni rezoluciju

Skupština Srbije nije danas izglasala Predlog zakona o finansiranju Vojvodine ni rezoluciju o Vojvodini, koje su podneli poslanici opozicione Lige socijaldemokrata Vojvodine.

Za zakon je glasalo ukupno osam poslanika iz LSV, SVM i poslanik Stranke pravde i pomirenja Jahja Ferhatović, protiv je bilo 121. Za rezoluciju je glasalo ukupno njih četvoro, tri iz LSV i Jahja Ferhatović, a protiv je bilo 129.Te predloge vladajuća većina uvrstila je u dnevni red i omogućila raspravu, >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << ali nije glasala za njih, jer je, kako su naveli tokom rasprave, rezolucija protiv ustavna, a predlog zakona bi narušio finansijski sistem zemlje.

Za predloženi zakon glasali su poslanici Saveza vojvođanskih Mađara jer, po rečima Balinta Pastora, nikada neće moći da glasaju protiv Vojvodine.

Tokom rasprave, lidera LSV Nenada Čanka radikali su optuživali za secesionizam, poslanici Socijalističke partije Srbije da želi da napravi "državu u državi", dok je poslanik SNS Aleksandar Martinović rekao da se Čanak ne zalaže za suštinsku autonomiju Vojvodine, već za federaciju.

Čanak je rekao da nije razočaran i da nije imao iluziju da će predlog zakona da prođe i da bi ova vladajuća većina mogla da izglasa da Vojvodina dobije poresku upravu. On je podsetio da je donošenje tog zakona ustavna obaveza, ali da za donošenje tog zakona i dalje ne postoji politička volja.

Lider LSV je kazao i da je bitno jer je tema Vojvodine ipak došla na dnevni red i što je rasprava protekla mirno i bez teških reči.

Čanak je očekivao da bude više amandmana od 23 koliko je podneto ukupno na oba predloga. Amandmane su podneli većinom poslanici SRS, a po jedan amandman na svaki od predloga podnela je poslanica Demokratske stranke Gordana Čomić i jedan amandman je podneo na predloženu rezoluciju poslanik vladajuće Narodne seljačke stranke Marjan Rističević.

Opozicija koja bojkotuje rad parlamenta ocenila je da je sednici "farsa" kojom se želi samo napraviti privid demokratije i debate u parlamentu nazivajući Čanka "lažnim opozicionarom".

Vladajuća većina kao i sam Čanak tokom rasprave su više puta istakli da je sednica dobar primer kako na miran način može da se vodi debata i pored oprečnih stavova.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.