Nastavlja se sednica Skupštine Srbije: Smeta im Vučićevo ime, jer ih pobeđuje-Brine o svim Srbima UŽIVO

Izvor: B92, 24.Okt.2020, 08:40

Nastavlja se sednica Skupštine Srbije: "Smeta im Vučićevo ime, jer ih pobeđuje"-"Brine o svim Srbima" UŽIVO

Beograd -- Skupština Srbije počela je novu sednicu, a na dnevnom redu je Predlog zakona o ministarstvim kojim je predviđeno da Vlada Srbije dobije još tri nova resora.

Sednica je počela intoniranjem himne Republike Srbije.

Predlog zakona o ministarstvim podnelo je 167 poslanika Poslaničke grupe "Aleksandar Vučić – za našu decu", a prema tom aktu nova vlada imaće 21 ministarstvo.

Tri nova resora su Ministartstvo za ljudska i manjinska prava i društveni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dijalog, Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju kao i Ministarstvo za brigu o selu.

Osim novih, Vlada Srbije imaće i već poznata ministarstva: finansija, privrede, poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede, zaštite životne sredine, građevinarstva saobraćaja i infrastrukture, rudarstva i energetike, trgovine turizma i telekomunikacija.

Vladu će činiti i Ministarstvo pravde, državne uprave i lokalne samouprave, MUP, ministarstvo odbrane, spoljnih poslova, ministarstvo za evropske integracije, kao i ministarstva prosvete, zdravlja, omladine i sporta, kulure i informisanja, rada zapošljavanja boračkih i socijalnih pitanja.

Predlog zakona potpisalo je 167 narodnih poslanika, a za predlagača je određen šef poslaničke grupe "Aleksandar Vučić Za našu decu" Aleksandar Martinović.

Posle usvajanja zakona o ministarstvima, mandatarka za sastav nove vlade Ana Brnabić izneće poslanicima svoj ekspoze i predlog sastava svog kabineta.

Prema ranije predviđenoj dinamici, glasanje o Predlogu zakona o ministarstvima se očekuje u ponedeljak, a ekspoze mandatarke planiran je za sredu.

Sastav nove vlade trebalo bi da bude poznat posle sednice Predsedništva SNS koja je zakazana za nedelju, 25. oktobra.

Na dnevnom redu sednice parlamenta je i Predlog odluke o prestanku funkcije i imenovanju u Republičku izbornu komisiju, kao i Predlog za imenovanje zamenika generalnog sekretara Narodne skupštine.

Predloženo je da zamenici generalnog sekretara Skupštine Veljka Odalovića budu dosadašnji generalni sekretar Srđan Smiljanić i Branko Marinković.

Sednici parlamenta prethodio je Kolegijum Skupštine Srbije koji je sazvao predsednik Ivica Dačić.

Dačić je zamolio poslanike da uvek u 10 časova budu tu, da bi imali kvorum za rad.

"Bitno je da postoji red", poručio je Dačić.

Postoje uslovi za rad Narodne skupštine, konstatovao je Dačić.

Poslanici su usvojili predloženi dnevni red u celini. Za njega je glasalo 214 poslanika, tako da je utvrđen dnevni red.

Svi potpredsednici skupštine predsedavaće sednicama parlamenta, poručio je Dačić.

"Ovo će biti dom gde negujemo toleranciju i dostojanstvo parlamenta", kazao je on.

Prema njegovim rečima, Skupština Srbije danas će raditi verovatno i posle 18 časova kako bi se usvojili svi akti iz dnevnog reda.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić dao je reč poslaniku Draganu Markoviću Palmi, rekavši: "Nije preko veze, nego se prijavio prvi za reč".

Marković je pohvalio predlog da u Vladi Srbije budu još tri ministarstva, a da jedno bude "kako pomoći selu".

"Najvažnije je da postignemo da nema rzalike u životu između grada i sela", poručio je Marković.

Marković je poručio da mora da se stovre uslovi da autobusi u selu idu kao u gradu.

"Moraju da se stvore uslovi da imaju puteve, kanalizaciju, vodovodnu mrežu... Ako ne stovrimo uslove za dom kulture, penzionerski klub, sportski teren, onda ne možemo da očekujemo da zadržimo mlade ljude na selu, da žive od svog rada", kazao je Marković, koji je istakao da stanovništvo sela nikada ne naziva seljakom.

On je istakao da je veoma važno da se zadrži kultura u selu.

"Kulturno umetničko društvo mora da se poštuje, ne samo da im damo prostoriju", kazao je on.

Navodi da ne zna ko će biti ministar koji će voditi resor posvećen selu, ali mora da zna sve to.

"Dobar je predlog da selo se pita, što bi rekao naš narod i da država nastavi u kontinuitetu da pomaže", kazao je on.

"Problem je što se momci teže na selu žene, jer neće devojke da idu da žive na selu. Ako stvorimo sve uslove, zadržaćemo pažnju da imaju sve uslove kao u gradu. Da selo ne služi gospodi gradskoj samo", kazao je Marković.

Mnogo je teško danas živeti na selu, kaže on i dodaje da je velika razlika građana u selu i gradu.

"Čestitam Vučiću na ovom predlogu, obišao je svako selo i video kako se živi", poručio je Marković predsedniku Vučiću.

Predsednika Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu Vladimir Đukanović je pozvao poslanike da glasaju za predloženi zakon ministarstvima.

Rekao je da je veoma važno uvesti ministarstvo koje će brinuti o srpskom selu.

"Meni smetaju natpisi u medijima o formiranju vlade, predsednik (Aleksandar) Vučić je proklamovao šest ciljeva, a strašno je da o tome niko ne piše i ne govori. Plašim se da smo kao društvo oboleli. Mediji jedino pišu o tome ko će na koje mesto. Koga ljudi briga za to, valjda se gleda ko je sposoban da nešto uradi, mi samo pričamo o tome kome šta pripada", kazao je Đukanović

To je Srbija, kako kaže, nasledila posle 2000. godine

"Videćemo koga će Ana Brnabić u nedelju da predloži... Sam zakon nam daje mogućnost da možemo da imamo operativne i obrazovane ljude... Uopšte nije važno koja stranka će koji resor uzeti, nego koji ministar može nešto da uradi za ovu državu", poručio je Đukanović.

Poslanik iz Ujedinjene doline - SDA Sandžaka Enis Imamović kaže da neće podržati Predlog zakona o ministarstvim.

"Sa nekoliko amandmana ćemo pokušati da ispravimo ovaj predloženi zakon", kaže Imamović.

Parlament u ovoj situaciji mora davati odgovor na pitanja koja danas muče naše građana, dodaje on.

Poslanica Srpske napredne stranke Sandra Božić pohvalila je inicijativu predsednika Srbije Aleksndra Vučića za veću zastupljenost žena u Skupštini Srbije.

"Hvala Vučiću na svoj podršci svim koleginicima", istakla je ona.

Istakla je da je čak 40 odsto žena u parlamentu.

Narodni poslanik Stranke pravde i pomirenja Samir Tandir kaže da je suštinski reč o dobrom predlogu, za koji je jako važno da je sadržajan.

Kako navodi, "ima širinu predlagača u resorima i dubinu portfelja".

"Ovo je jedan kvalitetan predlog i očekujem da ćemo ga u danu za glasanje podržati", istakao je on.

Vladan Glišić, narodni poslanik sa liste Aleksandar Šapić - Pobeda za Srbiju, kaže da neće podržati predlog, zato što tu nema ministarstva za dijasporu, koje bi omogućilo našem narodu da opstane svuda u svetu

"Ako nemamo ministarstvo za dijasporu, mi njih trajno gubimo iz našeg nacionalnog bića", kaže on govoreći o srpskom svetu koji je izvan granica Srbije.

Šef poslaničke grupe SNS u Skupštini Srbije Aleksandar Martinović oštro je reagovao na Glišićeve kritike rekavši mu da koristi "komunistički i kominternovski" vokabular.

Poručio mu je da se zapita koliko porodica danas živi u Srbiji zahvaljujući politici Aleksandra Vučića, koji je uspeo brojne kompanije da dovede u Srbiji.

Kako kaže, Vučić je kao premijer i kao predsednik vodio i vodiće politiku ravnomernog regionalnog razvoja.

"Vučić je vodio i vodi i danas računa da se fabrike svuda otvaraju, od Subotice do Vranja, od Loznice do Negotina, na Kosovu i Metohiji, čak i u BiH", kazao je Martinović.

Ističe da personalna rešenja u novoj vladi nisu bitna, koliko će biti bitno to da novi ministri moraju da nastave da vode politiku Aleksandra Vučića, koja podrazumeva - politiku ubrzanih reformi, otvaranje novih radnih mesta, jačanje međunarodne pozicije, vojne moći, nastavak borbe za KiM i pronalaženje kompromisnog rešenja za problem koji tišti Srbiju...

"Kažete da ne postoji ministarstvo za dijasporu, formalno to je tačno, ali niste rekli da u Ministarstvu spoljnih poslova postoji Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu. Dijaspora to su oni iz Amerike, Nemačke, Francukse...", objasnio je Martinović.

Kako kaže, Vlada Srbije i predsednik Republike u poslanicima SNS imaće apsolutno sigurnog partnera za šest proklamovanih ciljeva, posebno za borbu za KiM.

"Pozivamo i opoziciju da se uključi u borbu za KiM. Pitanje KiM nije pitanje ove ili one stranke, već celokupnog srpskog naroda", kaže Martinović.

Istakao je da u Vučić predsednika vide svi Srbi - i oni kojih ima u Hrvatskoj, BiH, kao i oni koji se "žilavo drže na KiM".

"Vodimo brigu i o Srbima iz Severne Makedonije, i o Srbinu iz Banjaluke, iz Mostara, Kosovkse Mitrovice, Cetinja, Beograda, Kragujevca... svaki Srbin u Vučiću vidi svog predsednika", poručio je Martinović.

Podseća da je Vučić išao i u Srebrenicu kako bi odao počast ljudima koji su nevino ubijeni, ali da su tamo hteli da ubiju njega.

"Pokušao je da kaže - hajde da budemo Srbi i Bošnjaci pametniji, da se to više ne dogodi... Pokušali su da ga ubiju u Potočarima, da li je zbog toga rekao ne zanima me BiH, nije, već je koliko puta zvao ljude koji vode BiH da dođu u Beograd i tu je pokazao brigu za Srbe u regionu. Lako je biti Srbin ovde", dodao je on.

Poslanik Vladimir Đukanović kaže da su ključni izazov ove vlasti, pored Kosova i Metohije i daljeg ekonomskog napretka, borba protiv kriminala.

"Ako se ne uhvatimo u koštac sa tim, mi ćemo nastadati", poručio je Đukanović, koji je predsednika Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu.

On kaže da se u društvu Srbije javlja velika opasnost, koje nova vlada mora biti svesna,

"Ja vam tvrdim, verovali vi ili ne, kada budu predsednički izbori dobijaćemo razne zahteve, da budu razdvojeni izbor, a ako to bude, sledeći zahtev će biti da Vučić ne sme da se kandidije na predsedničkim izborima i da na listama ne bude njegovo ime", kazao je Đukanović replicirajući na kritike Glišića da poslanici SNS hvale Vučića umesto da polemišu o predlogu zakona.

Đukanović kaže da ranije nikom nije smetalo što je Tadićevo ime pisalo svuda, a da Vučićevo ime smeta, jer on pobeđuje opoziciju.

"Ako on bude odlučio da se kandiduje, videćete, stići će zahtev da ne sme da se kandiduje. Ići će tako silovanje javnosti... Ova vlada mora da se pripremi na takve izazove", kazao je on.

Poslanik Jahija Fehratović iz Stranke slobode i pravde navodi da je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava preka potreba svakog demokratskog društva.

Poslanica Srpske napredne stranke Ljiljana Malušić izjavila je danas da će osnivanjem Ministarstva za ljudska prava, ravnopravnost polova i društveni dijalog, biti zatvorene Kancelarija za ljudska i manjinska prava i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom.

Malušić je u Skupštini Srbije poručila da uprkos tome niko neće ostati bez posla.

Kako se, između ostalog, navodi u Predlogu zakona o ministarstvima, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, ravnopravnost polova i društveni dijalog obavljaće poslove državne uprave koji se odnose na zaštitu i unapređenje manjinskih prava, izradu propisa o ljudskim i manjinskim pravima, praćenje usaglašenosti domaćih propisa sa međunarodnim ugovorima.

Takođe, obavljaće i poslove koji se odnose na pripremu propisa kojima se uređuje položaj udruženja i organizacija civlinog društva.

Kada je u pitanju prva tačka dnevnog reda - predlog zakona o ministarstvima nastaviće, rasprava se nastavlja u ponedeljk, naveo je Ivica Dačić. Nakon završene rasprave o drugoj i trećoj, a nakon čega je utvrđeno da je prisutno 199 narodnih poslanika prešlo se na glasanje.

Skupština Srbije završila je današnji rad usvojanjem odluke o prestanku funkcije članovima Republičke izborne komisije iz prethodnog saziva i imenovala nove članove, a za predsednika je ponovo izabran Vladimir Dimitrijević.

Među 17 članova RIK-a je i generalni sekretar skupštine Veljko Odalović, ali i Miladin Kovačević, kao predstavnik Republičkog zavoda za statistiku, koji je takođe bio član i u prethodnom sazivu.

Za sekretara RIK-a imenovan je prethodni generalni sekretar skupštine Srđan Smiljanić, a za zamenika sekretara Branko Marinković.

Smiljanića i Marinkovića poslanici su danas imenovali i za zamenike generalnog sekretara Skupštine Srbije Veljka Odalovića.

Druga tačka dnevnog reda je izglasana jednoglasno, a za treću tačku dnevnog reda - zamenike generalnog sekretara taođe je glasalo 200 poslanika.

Glasanje o prvoj tački dnevnog reda je u ponedeljak.

"U sredu bi trebalo da bude održana sednica o sastavu Vlade", navodi na kraju Dačić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.