Skupština: Pitanja i rasprava o medicinskim zakonima

Izvor: B92, 17.Jul.2018, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština: Pitanja i rasprava o medicinskim zakonima

Beograd -- Poslanici Skupštine Srbije počeli raspravu o više zakonskih predloga iz oblasti medicine, među kojima je i Predlog zakona o ljudskim ćelijama i tkivima.

Tim zakonskim odredbama se definiše koje zdravstvene ustanove mogu podneti zahtev za obavljanje poslova u toj oblasti, kao i koji su uslovi koje banke ljudskih tkiva treba da ispunjavaju.

Predlogom će se definisati i registar davalaca matičnih ćelija, a biće donet i jedinstven program za presađivanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ljudskih organa i definisaće jasne procedure i postupke u vezi organizacije timova i finansiranje celokupnog postupka.

Novi zakon je propisao pojednostavjenje procedure izdavanja dozvola zdravstvenim ustanovama za obavljanje poslova iz oblasti ljudskih ćelija i tkiva, kao i uspostavljanje informacionog sistema u pomenutoj oblasti.

Jedna od novina je pojednostavljivanje postupka davanja pristanka za primenu ljudskih tkiva izbegavajući nepotrebe finansijske troškove uvođenjem zabrane o darivanju.

Zakon je pružio mogućnost svakom punoletnom građaninu Srbije da zabrani u pismenom ili usmenom obliku darivanje svojih tkiva, kao i mogućnost članova porodice da to učini u trenutku smrti ukoliko se umrlo lice nije za života izjasnilo u vezi sa tim.

Na dnevnom redu je i Predlog zakona o presađivanju ljudskih organa, a namera je bila da se zakonom presađivanje uredi sistemski, odnosno da se utvrde i obezbede uslovi za postizanje stanarda kvaliteta i bezbednosti ljudskih organa za presađivanje.

Novim zakonom je na jasan način izvršena podela zdravstvenih ustanova koje će obavljati poslove presađivanja odnosno uzimanja organa i bolnica za darivanje organa kao i jasna podela poslova.

Inače, poslanici su danas postavljali pitanja predstavnicima izvršne vlasti, pa je tako poslanik Nove Srbije - Pokreta za spas Srbije Đordje Vukadinović pitao je da li je tačno da šef BIA Bratislav Gašić indirektno vrši pritisak na vlasnicu zrenjaninske KTV da je proda, a koja, kako kaže, ima izbalansiran program i na kojoj se mogu videti i čuti predstavnici i vlasti i opozicije.

"To je loše i treba da bude ispitano", rekao je Vukadinović, tvrdeći da je medijska scena zatvorena i da stanje u medijima nikad nije bilo gore. Vukadinović je imao pitanje i za Ministarstvo spoljnih poslova i Generalni sekretarijat Predsednika Republike, a to je da li su upoznati sa stavom Moskve po pitanju sveobuhvatnog sporazuma sa Prištinom.

"Oni su poslali poruku da je njihov stav po pitanju KiM principijelan, te da osnova razgovora treba da bude rezolucija 1244", tvrdi Vukadinović.

Poslanik Narodne stranke Miroslav Aleksić pitao je predsednicu parlamenta Maju Gojković kada će zakazati posebnu sednicu na kojoj bi se raspravljalo o Kosovu i Metohiji kako bi se, kako kaže, javnost upoznala o čemu se razgovara u Briselu, kao i o planovima predsednika Republike.

"Do sada nismo dobili odgovor na zvanicne inicijative", rekao je Aleksić. Podsetio je da je u prethodnom periodu Kosovu dodeljen pozivni broj, da su ustanovljene institucije, uspostavljeni "granični prelazi", formirana vlast s Haradinajem, a u međuvremenu je ubijen Oliver Ivanović.

"Vučić je rekao da se neće nastaviti razgovori dok se ne otkrije ko je ubio Olivera Ivanovića. Pregovori su nastavljeni, a ne zna se ko je učestvovao u ubistvu", rekao je Aleksić i dodao da je vlast dužna da informiše građane o tome šta radi na očuvanju interesa Srbije.

Marija Janjušević iz Dveri pitala je da li je tačno da Odbor za spoljne poslove Evopske unije priprema dokument o saradnji između Srbije i takozvane države Kosovo kojim bi Srbija priznala nezavinost KiM, kao i da li je tačno da je to, kako je navela, Vučić prihvatio još 2014. godine. Ona je kukavičlukom nazvala "to što predsednik preko referenduma želi da prebaci veleizdaju na građane"

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Polemika Lončara i Živkovića, opomena lideru Nove stranke

Izvor: B92, 17.Jul.2018

Beograd -- Predsedavajući Skupštine Srbije Vladimir Marinković izrekao je opomenu samostalnom poslaniku Zoranu Živkoviću...Opomena je izrečena nakon što je lider Nove stranke rekao da se ne može zaboraviti "koketiranje sa kriminalcima" ministra zdravlja Zlatibora Lončara...U parlamentu je u...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.