Skupština: Pare paorima ili agro-biznismenima

Izvor: Mondo, 15.Dec.2016, 19:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština: Pare paorima ili agro-biznismenima

Poslanici u Skupštini Srbije danas su raspravljali uglavnom o dnevnom redu, odnosno amandmanima podnetim na poljoprivredne zakone, ali rasprava ipak nije prošla bez opomena.

Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

Deo opozicinih poslanika u Skupštini Srbije je tokom današnje rasprave o amandmanima na poljoprivredne zakone ukazao da nije jasno definisano da li Vlada kroz razne podsticaje namerava da podrži velike kompanije ili individualne poljoprivrednike.

Šef >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << poslaničke grupe Pokreta Dosta je bilo Saša Radulović je rekao da u fokusu moraju da budu mali poljoprivredni proizvođači i da u predloženim zakonima ne vidi gde i u kolikom iznosima odlazi novac po podsticajima - da li malim gazdinstvima ili velikim kompanijama.

STOP GMO i na kravati

Agroekonomista prof dr Miladin Ševarlić iz poslaničke grupe Dveri, izrazio je nezadovoljstvo podsticajima za razvoj poljoprivrede i ruralni razvoj, navodeći da je u pitanju relativno skromno povećanje u odnosu na sredstva iz 2013. godine. Ševarlić je tokom sednice nosio kravatu sa natpisom "Stop GMO proizvodima", a ispred poslaničke klupe je postavio i plakat sa tim natpisom.

Deo opozicinih poslanika u Skupštini Srbije je tokom današnje rasprave o amandmanima na poljoprivredne zakone ukazao da nije jasno definisano da li Vlada kroz razne podsticaje namerava da podrži velike kompanije ili individualne poljoprivrednike.

Šef poslaničke grupe Pokreta Dosta je bilo Saša Radulović je rekao da u fokusu moraju da budu mali poljoprivredni proizvođači i da u predloženim zakonima ne vidi gde i u kolikom iznosima odlazi novac po podsticajima - da li malim gazdinstvima ili velikim kompanijama.

"Pošto se ne vidi gde novac odlazi, većina građana, a i mi mislimo da ide velikim kompanijama, a trebalo bi da ide malim proizvođačima", rekao je u skupštinskoj raspravi Radulović istakavši da fokus Vlade mora da bude na razvoju malih poljoprivrednih gazdinstava.

On je rekao i da je suština problema to što se ne zna "koliko novca ide domaćim gazdinstvima, a koliko stranim kompanijama".

Dodao je da, pogotovo među mladima ima i onih koji nameravaju da se vrate na selo i započnu proizvodnju, i trebalo bi ih podržati.

Po njegovim rečima, glavno pitanje je da li Vlada Srbije podržava individualna gazdinstva ili velike kompanije koje već dobijaju novac iz državnog budžeta po drugim osnovama.

Poslanik sa liste Socijaldemokratske stranke - Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić je rekao da "nikada u novijoj istoriji, kao u prethodnih četiri-pet godina, poljoprivrednicima nisu davana tolika lažna obećanja".

Aleksić je ministru poljoprivrede Branislavu Nedimović koji je u skupštinskoj sali, rekao da se nada da će on biti prvi ministar koji će prekinuti tu praksom.

Opomena nije manjkalo

Najviše opomena je zaradio poslanik Srpske radikalne stranke Nemanja Šarović.Njemu su izrečene tri opomene jer je insistirao na povredi Poslovnika, ali i zato što je rekao da su Poslovnik i predsedavajući sednice "buzdovan većine”. "Sad možete da napustite zasedanje, imate tri opomene. Izrekla sam ih sa velikim zadovoljstvom jer će ova skupština biti mesto pristojnih ljudi", rekla je Gojković Šaroviću. On je na to reagovao rečima "nemojte da vam Poslovnik i predsedavajući budu buzdovani većine", što je Gojković protumačila kao uvredu.

"Nadam se da je ono što je predviđeno, neće biti samo lepa bajka", rekao je Aleksić.

Stavove Radulovića i Aleksića odbacila je bivša ministarka poljorivrede Snežana Bogosavljević Bošković istakavši da je do sada mislila da se svi u Srbiji razumeju samo "u politiku i fudbal".

"Sada vidim da se razumeju i u poljoprivredu", ironično je rekla ona dodavši da je i do sada govorila kao poslanik Socijalističke partije Srbije i profesor Poljoprivrednog fakulteta sa dugogodišnjim iskustvom

Ona je istakla i da je, dok je bila na čelu Ministarstva poljopvrirede objavila "zelenu knjigu" iz koje se može videti gde ide svaki dinar iz agrarnog budžeta.

Prema njenim rečima, Vlada Srbije je dala sve od sebe da bi pomogla poljoprivrednicima, ali to nije moguće uraditi u kratkom vremenskom roku.

Ona je rekla i da je veliki optimista da će se uspeti u tome, dok je Radulović izneo suprotan stav s obzirom, kako je naveo ni u "zelenoj knjizi" nisu navedeni precizni iznosi novca koje dobijaju krajnji korisnici.

KO "DELI" PARE OD IPARDA

Tokom rasprave polemisalo se o tome ko može da dobije sredstva za razvoj poljoprivrede iz IPARD fodnova, a Miroslav Aleksić iz poslaničke grupe Socijaldemokratske stranke ocenio je da to nije "najsrećnije formulisano" jer ispada da ministar sam može da određuje ko je taj ko će imati pravo na ta sredstva.

"Jednostavno smatramo da se taj deo u zakonu treba preformulisati i usvojiti pravilnik koji će propisati koja su to lica koja imaju pravo da koriste sredstva iz tog programa", kazao je Aleksić.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao je da su programom IPARD-a koji je usvojen definisani kriterijumi i lica koja mogu da dobiju sredstva i na koji način se donosi odobravanje.

"Nema tu ministra nigde, niti ministar ima bilo kakvo diskreciono pravo u tom pogledu", rekao je Nedimović.

On je kazao da je postupak dodeljivanja tih sredstava potpuno transparentan, a da je cilj izmena Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju da se što pre uđe u IPARD procedure, kako bi 175 miliona evra iz tog fonda EU bilo na raspolaganju poljoprivrednim proizvođačima i prerađivačima.

Opredeljenim podsticajima nezadovoljan je i poslanik Demokratske stranke Goran Ješić koji je kazao da su podsticaji ispod onih koja su izdvajani pre nekoliko godina.

Ješić je kazao da izmene Zakona o podsticajima u poljoprivredi u ruralnom razvoju ne može podržati, ali je naveo da će podržati predložene izmene Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju kojima se omogućava dostupnost sredstvima iz IPARD fondova.

On je kazao da će podržati i izmene Zakona o vodama kojim je, kako je rekao, po nešto u toj oblasti i popravljeno.

Predsedavajući je najavio da će Skupština raditi i posle 18 časova.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.