Skupština Beograda sutra o raspuštanju SO Zemun i Voždovac

Izvor: RTS, 18.Feb.2009, 23:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština Beograda sutra o raspuštanju SO Zemun i Voždovac

Odbornici Skupštine grada završili su večeras rad, dok će objedinjena rasprava o pet predloženih planova detaljne regulacije biti nastavljena sutra u 16 časova.

Preduge rasprave odbornika ne utiču na gradski budžet, ali stvaraju probleme odbornicima na radnom mestu, tvrdi predsednik Skupštine grada Beograda Aleksandar Antić. Rad Skupštine otežan je i usporen ponašanjem odbornika iz redova opozicije, pa je "veoma interesantno" da se upravo oni žale na probleme na radnom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << mestu, rekao je Antić.

Prema njegovim rečima, odbornici su plaćeni po sednici i "potpuno je nebitno da li ona traje jedan ili deset dana". Svaki odbornik koji prijavi prisustvo na sednici ima pravo na naknadu od 2.000 dinara, podsetio je Antić i dodao da to ne znači da će biti dodatnih troškove za Beograđane.

"Rad Skupštine grada u vezi je sa rešavanjem svakodnevnih problema građana", rekao je Antić i naglasio da "problemi građana ne bi smeli da čekaju dok se u gradskom parlamentu polemiše o političkim temama".

Antić je jutros prekinuo skupštinsko zasedanje kako bi odbornici -pedijatri obavili akciju vakcinacije dece protiv gripa i zbog toga je uputio izvinjenje ostalim odbornicima ukoliko su pomislili da su neki poslovi manje vredni od drugih. "Posao odbornika je, takođe, od javnog interesa, ali ova sednica traje danima", istakao je Antić i poručio da će pronaći način da se zasedanje prilagodi obavezama koje odbornici imaju na radnom mestu.

Odbornici Skupštine grada će, u nastavku zasedanja, razmatrati predloge odluka za raspuštanje skupština opština Voždovac i Zemun i imenovanje predsednika i članova privremenih organa u tim opštinama.

Skupština grada usvojila je niz odluka kojima se reguliše uređivanje i davanje u zakup građevinskog zemljišta na celokupnoj teritoriji grada Beograda u skladu sa Statutom glavnog grada.

Predsednik Skupštine grada Beograda Aleksandar Antić nastavak zasedanja gradskog parlamenta zakazao je za sutra u 16 časova.

Posle jednočasovne rasprave o Poslovniku tokom poslepodnevnog zasedanja, odbornici Skupštine grada Beograda započeli su razmatranje pet planova detaljne regulacije.

Objedinjenje rasprava o planovima detaljne regulacije, to jest tačaka dnevnog reda od 7. do 11, izazvalo je reagovanje opozicije.

Šef odborničke grupe SRS Nemanja Šarović ukazao je da je predsednik Skupštine Aleksandar Antić objedinjenjem povredio Poslovnik.

Antić je potom zatražio da se Skupština izjasni o tome i 55 odbornika glasalo je da povrede Poslovnika nije bilo, dok uzdržanih nije bilo, niti je iko glasao da je došlo do povrede Poslovnika.

Odbornici opozicije posle glasanja su napustili salu tvrdeći da nema kvoruma, ali je utvrđeno da je u sali 56 odbornika i da ipak postoji većina za rad i odlučivanje.

Gradski sekretar za urbanizam Milan Vukasović obrazložio je predloge planova detaljne regulacije.

Poslednje dve tačke dnevnog reda su predlozi za raspuštanje gradskih opština Zemun i Voždovac.

Početak sednice odložen zbog snega

Zasedanje Skupštine grada Beograda prekinuto je na samom početku zbog nedostatka kvoruma, jer su odbornici SRS i koalicije DSS-NS napustili salu, a kako nije bilo dovoljno odbornika vladajuće većine, određena je pauza do 16 sati. 

Sednica zakazana za 10 sati kasnila je pošto, zbog otežanog saobraćaja, odbornici iz prigradskih opština nisu mogli da stignu na vreme.

Skupština treba da  razmotri nekoliko regulacionih planova za različite urbane celine i tri predloga za izradu detaljnih planova regulacije.

Na dnevnom redu sednice, započete još 11. februara, nalaze se i odluke o raspuštanju skupština opština Voždovac i Zemun i imenovanje predsednika i članova privremenih organa u tim opštinama.

Inače, sednica gradske skupštine prekinuta je u petak 13. februara po otvaranju objedinjene rasprave o predlozima pet planova detaljne regulacije i izradi tri plana detaljne regulacije, kada su odbornici Srpske radikalne stranke napustili sednicu zbog pogibije četiri člana te stranke u saobraćajnoj nesreći kod Kaća. 

Zasedanje obeležile pritužbe opozicije na povrede Poslovnika

U toku trodnevnog zasedanja koje su obeležile pritužbe predstavnika opozicije na, kako su rekli "povrede Poslovnika o radu", odbornici su u skraćenom postupku razrešili dužnosti direktore Kliničko-bolničkih centara "Zvezdara", "Bežanijska kosa" i "Zemun", kao i vršioca dužnosti direktora Doma zdravlja "Zvezdara".

Odbornici su prvog dana zasedanja usvojili i Odluku o dodatnim oblicima zaštite trudnica i porodilja u Beogradu, kojom se predviđa izdvajanje sredstva iz budžeta za naknadu od 35 odsto do pune plate za trudnice, a istom odlukom predviđa se isplata jednokratne pomoći od 40.000 dinara nezaposlenim porodiljama, na šta pravo imaju i one koje su interno raseljene sa Kosova i Metohije.

Skupština grada usvojila je i niz odluka kojima se reguliše uređivanje i davanje u zakup građevinskog zemljišta na celokupnoj teritoriji grada Beograda u skladu sa Statutom glavnog grada.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.