Skupština: Autentično tumačenje kako bi se odblokirala sredstva EBRD

Izvor: NoviMagazin.rs, 18.Sep.2019, 14:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština: Autentično tumačenje kako bi se odblokirala sredstva EBRD

Autentično tumačenje odredbi o finansijskim ugovorima između Srbije i Evropske investicione banke (EBRD) potrebno je zbog u praksi nastalih problema u primeni međunarodih ugovora, jer Republička komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki mora biti nadležna u prvostepenom žalbenom postupku za sve zainteresovane strane, rečeno je danas u skupštinskoj raspravi.

Do sada se Republička komisija  oglašavala nenadležnom u situacijama  kada nosilac kredita od EBRD >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << nije direktno Republika Srbija, a time se uskraćivao pravni lek učesnicima u tenderu,  rekao je predsednik Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Đorđe Komlenski.

"Primenom ovog tumačenja, obezbediće se apsolutna sigurnost, zakonitost i kontrola postupka koji se sprovodi , jer zajmoprimci, javna preduzeća ili neke druge institucije nisu bili u mogućnosti da podnesu pravni lek, čime se blokirala upotreba sredstava", rekao je Komlenski.

Poslanica Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS) Slavica Živković navela je primer da su ugovori koji se odnose na Klinički centar, Koridor 10, regionalnu infrastrukturu - dovedeni u pitanje, jer se javio problem drugostepene nadležnosti.

"Republička komisija je odbacivala prigovore kao nenadležna, a EBRD ne uzima u razmatranje zaštitu prava u javnim nabavkama, uz obrazloženje da prvo treba primeniti domaće pravne lekove", istakla je Živković i dodala da su zbog toga bile potrebne izmene i dopune ugovora.

Poslanica SNS Aleksandra Tomić rekla je da će se autentičnim tumačenjem "otkočiti" problemi u realizaciji projekata koje finansira EBRD i navela da najviše trpe projekti regionalne infrastrukture i Ministarstva prosvete, dok su za Koridor 10 i Kliničke centre sva sredstva povučena.

Poslanik Srpske radikalne stranke (SRS) Milorad Mirčić istakao je da je EBRD opomenula Vladu Srbije da pre svega mora da poštuje domaće zakonodavstvo i da mora postojati prvostepeni organ za žalbe kad je reč o javnim nabavkama.

Mirčić je istakao da dolazi do stopiranja realizacije projekata i podsetio da je za "Put mira" od Niša do Prištine EBRD odobrila kredit od 100 miliona evra i unapred upozorila da se mora poštovati Zakon o javnim nabavkama.

Govoreći o nameštenim tenderima, Mirčić je ponovio tvrdnju da je tokom izgradnje 120 kilometara autoputa Preljina- Pojate prvobitni projekat iznosio 480 miliona evra, a sada će ta deonica biti plaćena 800 miliona jer je tender napravljen tako da je izvođač mogao biti isključivo američki "Behtel".

On je izneo niz optužbi na račun resorne ministarke Zorane Mihajlović da je ovako skupu investiciju obezbedila toj firmi zbog svojih ličnih odnosa sa američkom ambasadom i dodao da joj to neće pomoći kao što nije pomoglo ni bivšim vlastima.

"Mi ovde radimo na korist stranaca, a na štetu naših domaćih izvođača i treba da doživimo da nas EBRD opomene da moramo da poštujemo svoje zakonodavstvo, a to vam je još jedan politički šamar koji dobijate", poručio je Mirčić vladajućoj koaliciji.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.