Skup za legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Apr.2021, 17:19

Skup za legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe

Socijalni kanabis klub danas je u Beogradu, povodom nezvaničnog Svetskog dana kanabisa, pozvao na usvajanje zakona o legalizaciji kanabisa u medicinske svrhe.

Predsednik tog udruženja Miloš Simić je na skupu ispred zgrade Vlade Srbije podsetio je da su Ujedinjene nacije, po preporuci Svetske zdravstvene organizacije, skinule kanabis sa liste droga opasnih po život i zdravlje.

"Država mora da pristupi ozbiljnoj promeni zakona i poslednji je trenutak da se >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Srbija priključi državama koje su uključile kanabis u svoje lečenje. Više od 35 država dozvolilo je ljudima da se leče, od kojih je 18 u potpunosti usvojilo kanabis", rekao je on.

Simić je naveo da se kanabis tretira kao lek i terapeutsko sredstvo i da je koristan za ogroman broj bolesti za koje medicina, zapravo, nema lek.

"Najveći deo populacije koja koristi kanabis starija je od 65 godina, jer kanabis predstavlja regenerativno sredstvo koje sprečava veliki broj bolesti koje nestaju u starosti", rekao je Simić.

Ministarstvo zdravlja delegiralo je predstavnike za saradnju sa tim udruženjem, koji su na skupu poručili da će Srbija, kao članica UN, poštovati preporuke njihovih stručnjaka, kao i da će, u skladu sa stavom domaćih najeminentnijih stručnjaka u toj oblasti, iznaći najoptimalnija rešenja.

Đorđe Letić, kojem je 2007. godine dijagnostikovana Kronova bolest, kazao je da od 2010. godine koristi kanabis u lečenju i veruje da zahvaljujući tome bolest drži pod kontrolom.

Letić je ispričao da se u početku opredelio za konvencionalnu medicinu i da se podvrgao biološkoj terapiji, ali da je kao posledicu takvog lečenja dobio Hočkinov limfom i oštećenje kukova.

''To sam shvatio kao definitivni znak da pokušam da se lečim na prirodan način i to mi za sada uspeva. Bolest ne napreduje i nema nikakvih promena. Značilo bi mi da država čuje nas bolesne, da se formira komisija i dozvoli upotreba kanabisa i preparata od kanabisa bez ikakvih stega i osude društva'', rekao je Letić.

Skup ispred Vlade Srbije podržao je i političar Nenad Čanak koji je izrazio nadu da će se zakon o legalizaciji kanabisa u medicinske svrhe vrlo brzo naći pred poslanicima uz ocenu da treba usvojiti set zakona koji se odnose na upotrebu kanabisa, a pre svega na razdvajanje carinskih brojeva između obične i indijske konoplje.

Čanak podseća da je Komisija UN skinula indijsku konoplju sa liste zabranjenih supstanci i smatra da je to i obaveza Srbije, kao potpisnice Deklaracije UN.

''Dekriminalizacijom kanabisa, što je sada obaveza Srbije, mogu se postići ozbiljni rezultati. Imamo političke, zdravstvene, privredne i pravne razloga zašto to treba učiniti, a i mnogo je više onih koji koriste kanabis u medicinske svrhe nego onih koji ga koriste u rekreativne svrhe'', kazao je Čanak.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.