Skup podrške sisačkim zločincima u Osijeku

Izvor: Blic, 06.Jul.2011, 23:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skup podrške sisačkim zločincima u Osijeku

ZAGREB - Grupa građana okupila se danas pred osiječkim zatvorom kako bi izrazila podršku Đuri Brodarcu, Vladimiru Milankoviću i Dragi Bošnjaku koji se nalaze u pritvoru zbog sumnje da su naređivali i sprovodili ratne zločine nad srpskim civilima u Sisku 1991. i 1992. godine.

Kako izveštavaju lokalni mediji, pred zatvorom u Osijeku skupilo se oko 200 veterana, a viđeni su i sin ratnog zločinca Branimira Glavaša, Filip Glavaš, šef desničarske Hrvatske stranke prava >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Danijel Srb, ranije osuđeni hrvatski terorista Zvonko Bušić i poslanik Hrvatskog demokratskog sabora za Slavoniju i Baranju Dinko Burić.

Okupljeni su pred zatvorom istakli transparent "Uzmite (Vladimira) Šeksa, vratite nam branitelje".

Brodarac, Milanković i Bošnjak su uhapšeni 21. juna i prebačeni u Osijek jer je državni tužilac Mladen Bajić predmet zločina u Sisku dao tamošnjem tužilaštvu zbog 20-godišnje neaktivnosti sisačkog tužilaštva.

Brodarac i Milanković se sumnjiče po komandnoj odgovornosti, odnosno da su naređivali potčinjenima da upadaju u kuće Srba, pljačkaju ih i odvode u zatvore, muče i ubijaju, dok je Bošnjak s još nekim pripadnicima "Vukova" učestvovao u hapšenjima, mučenjima i likvidaciji osmoro civila.

U optužnici se pominje 69 Srba koji su hapšeni, mučeni i pljačkani, od kojih je 31 i ubijen. Procenjuje se da je u Sisku pobijeno preko sto srpskih civila, ali za to niko nije osuđen.

Brodarac je od 1993. bio sisačko-moslavački župan, a nakon toga, za vreme premijera Ive Sanadera bio je vladin savetnik za razminiranje.

Povezane vesti: Posle likvidacija tela Srba spaljivana u visokim pećima Vukovar: Skup podrške osumnjičenima za ratne zločine u Srbiji Podignute optužnice zbog ubistava Hrvata na Baniji Vrhovni sud Hrvatske doneo odluku o žalbi u slučaju Glavaša HRT prenosi koncert podrške Gotovini, Čermaku i Markaču

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.