Izvor: e-Novine, 04.Jul.2011, 15:23

Skrati priču, zamisli život

Skrati priču, zamisli život

Dok su se raspojasani diplomatski profiteri, u odsustvu bilo kakvog racionalnog demantija na tvrdnje e-novina iz teksta “Izazovi mostova za klimatski kapacitet” da evaluatorska agencija Gopa ćerda novac evropskih poreskih obveznika odlučili na mudro ćutanje i zaborav, vlasnik Građanskih inicijativa Miljenko Dereta, smislio je, ničim izazvan i ni od koga izabran, da pokrene pitanje etičnosti civilnog društva, podrazumevajući da se njegovi moralni gabariti ne mogu dovoditi u pitanje >> Pročitaj celu vest na sajtu e-Novine <<

DNK of NGO: Atomska mreža Građanskih inicijativa, u boji

Photo: Građanske inicijative

Nakon decenije i po porodične borbe prsa u prsa na livadi "građanske baze”, junačkog perioda basnoslovnih grantova koji su doprineli da se, posredstvom požrtvovanih Građanskih inicijativa i posvećenog Miljenka, pokrenu i tako kolosalno značajne teme poput "Stvaramo vreme koje živimo” i "Izazovi normalnog života”, ova nevladina organizacija je, samo sedam dana posle objavljivanja teksta u e-novinama, a samo dan posle Vidovdana, rešila da pokrene novu temu pod znakovitim i čudno formulisanim pitanjem: "Da li je civilno društvo zaista etično?”. U tom zaumnom naumu, Dereti u pomoć našle su se: Tehnička podrška za organizacije civilnog društva u IPA zemljama (TASCO) koju finansira Evropska unija, i Swedish Institute for Public Administration, međ' zahvalnim građanskim pukom poznat kao SIPA. Sve se, razume se, elegantno odigralo u sali "Mikonos”, poslovno-trgovinsko-hotelskog kompleksa Zira, u vlasništvu kompanije Verano.

U nameri da jednom za svagda raščiste sa etičkom dilemom, Građanske inicijative su, uvodnom rečju Dubravke Velat-Dereta, direktorke za razvoj programa, otpočele javnu debatu, pitajući sebe i druge: da li organizacije civilnog društva u Srbiji zaista primenjuju vrednosti koje promovišu? Da li i u kojoj meri sarađuju sa političkim partijama? Koliko je njihov rad transparentan? Zašto ih građani i građanke Srbije negativno percipiraju? Uverljivosti radi, ova dobrostojeća nevladina organizacija je sebi dodelila pravo i obavezu da iskroji pravila, na osnovu "dokumenta” pod nazivom "Etički kodeks organizacija civilnog društva u Srbiji", a "koji teži uspostavljanju zajednice organizacija koje su razjasnile šta su njihove osnovne vrednosti i šta je njihovo značenje, i koje su dobrovoljno prihvatile da ih se pridržavaju”.

Iz nenadjebivog Kodeksa smeštenog u rubrici "Aktuelno”, prenosimo najurnebesnije delove:

*Osnovna ideja osnivanja neprofitnih, nevladinih organizacija je da služe javnom interesu i opštem dobru. Iskustvo neprofitnog sektora iz prethodnih dvadesetak godina pokazalo je međutim, da ideje i značenja termina kao što su opšte dobro, javni interes, sistem vrednosti ili demokratsko društvo nemaju i ne mogu imati univerzalno značenje.

*Činjenica da se civilni sektor finansira od javnih sredstava, podrazumeva i veću odgovornost prema građanima i građankama, zajednicama u kojima radimo, društvu koje pokušavamo da promenimo na bolje.

*Jedna od najvažnijih uloga neprofitnog sektora jeste i da bude neka vrsta korektivnog faktora u društvu, da ukazuje na razlike između deklarativnih vrednosti i stvarnog ponašanja u oba druga sektora.

*Ovim kodeksom utvrđuje se skup vrednosti i principa kojih se u svom radu i ostvarivanju ciljeva pridržavaju organizacije potpisnice.

*Verujemo da je društvena promena osnova našeg rada. Ideje kojima se vodimo nisu usmerene na ličnu korist, već na dobrobit veće grupe ljudi i društva u celini.

Tražilo se mesto manje: Krcata dvorana Mikonos u NGO hotelu Zira, tokom najnovije seanse majstora Trećeg sektora

Photo: Građanske inicijative

*Verujemo da svi građani i građanke imaju ista ljudska prava. Verujemo da društvo treba da teži da obezbedi ravnopravne mogućnosti za sve.
Verujemo da svako ima ličnu odgovornost prema društvu.

*Kao nevladine i neprofitne organizacije odgovorni smo za svoj rad i rezultate javnosti, našim korisnicima i partnerima, zajednicama u kojima radimo.

*Ideje o društvenoj promeni za koje se zalažemo odražavaju se u praksi kroz način na koji radimo da bismo ostvarili svoje ciljeve, kroz strukturu organizacija, procedure i pravila rada, odnos prema osobama koje angažujemo i zapošljavamo, volonterima, građanima, partnerima i promovisanje u javnosti.

*Odgovorni smo vladavini zakona u državi u kojoj radimo kroz poštovanje zakona, propisa i međunarodnih ugovora koji se primenjuju u Srbiji.

*Principijelni smo u prikupljanju sredstava.

*Poštujemo prava naših zaposlenih, tretiramo zaposlene i volontere sa poštovanjem i dostojanstvom, vodimo računa o zdravlju i socijalnoj sigurnosti, ulažemo u njihov razvoj i omogućavamo da iskoriste potencijale, trudimo se da adekvatno nagradimo njihov trud. Prema ljudima sa kojima radimo odnosimo se profesionalno, ljubazno, pristojno i pošteno, sa poštovanjem i dostojanstvom. Ne pravimo razliku među njima bez obzira na bez obzira na pol, rasnu, etničku i religioznu pripadnost, socijalno poreklo i društveni status, obrazovanje, starost, fizičke i psihičke sposobnosti, seksualnu orijentaciju ili bilo koju drugu ličnu osobinu.

Oduševljeni ovim moralnim postulatima i načelima ljudskosti od istorijskog značaja za razvoj održivosti kroz samozapošljavanje, pohitali smo da vidimo, shvatimo i razumemo kako to izgleda u praksi. Jednostavnim uvidom u dosadni sajt Građanskih inicijativa uočili smo da nema ni "F” od finansijskih, niti "I” od izveštaja u vezi sa bilo kojim realizovanim projektom, što nedvosmisleno svedoči o transparentnosti ove neprofitne firme. Međutim, sadržaj koji je dostupan internet namerniku govori da je svaka potrošena para proburgijala tamo gde lepa reč nije bila od naročite koristi.

Kao da je reč o informativnom glasilu, Građanske inicijative imaju rubriku "Najnovije vesti”, zgodno ćoše za podatak da je Deretin Kodeks potpisalo čak 60 nevladinih organizacija, prepuštajući se budućem Miljenkovom vrednosnom sudu moralnih normi. Wow! U ovoj rubrici može se ponešto pročitati i o tesnoj vezi ove NVO sa Vladom republike Srbije.

, ali i o policijskoj torturi, sastanku Srpskog filantropskog foruma, o dobitnicima nagrade Erste fondacije (sad nam je jasno zašto su odbili dva projekta e-novina, sve tvrdeći da im se "jako dopadaju”) i koječemu drugom.

Jačanje ličnog kapaciteta: Miljenko Dereta, moralna zapremina civilnog društva

Photo: Stock

U rubrici "Info centar za mlade” (Deretino pravilo: "Ne pravimo razliku bez obzira na starost”), pome nuti mladi se mogu obavestiti o nagradi kreativnog naziva "Mladgrad 2011” koja se dodeljuje u lako merljivim kategorijama:

1. Nagrada za lokalnu samoupravu za ukupan doprinos unapređenju položaja mladih u lokalnoj zajednici;

2. Nagrada za lokalnu samoupravu za dodeljeni javni prostor omladinskoj inicijativi u lokalnoj zajednici;

3. Nagrada za lokalnu omladinsku organizaciju/neformalnu grupu/inicijativu za doprinos unapređenju saradnje između lokalne samouprave i mladih;

U toj rubrici mladi mogu saznati sve o Viziji zvuka otvorenih javnih prostora u Majdanpeku, strogim profesorima koji izazivaju sumnje kolega, o tekstovima na temu javnih prostora i mnogobrojnim drugim prilozima koji će vam obezbediti egzistenciju sličnu Deretinoj. Rubrika "Program za mlade” sastoji se od podrubrika, među kojima su nezaobilazne vesti iz nesvesti, ali i takvih pomagala kao što su "Direktorijum” (spisak omiljenih Deretinih NVO), kurs "Postani građanin” sa akcentom na "Umrežavanje – okupljanje na žurci”, "Omladinska politika” koja, ne pitajte nas kako, "stvara vreme u kome živimo”. U okviru rubrike "Razvoj civilnog društva (koji koordinira supruga Dubravka)”, pored standardnih "vesti”, nalaze se i veoma značajni projekti univerzalne primene: "Stvaranje podsticajnog okruženja za razvoj civilnog društva u Srbiji” i izuzetno korisno: "Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva za učestvovanje u oblikovanju, sprovođenju i praćenju javnih politika”.

Odeljak "Program građanskog obrazovanja”, koji je na tragu Mićinog Megatrend univerziteta, nudi "obrazovanje za demokratsko građanstvo u organizaciji Građanskih inicijativa usmereno je ka aktivistima nevladinih organizacija, partija, sindikata, novinarima, profesorima, lekarima, pekarima, metalostrugarima...”, što nas navodi na pomisao da će desničarsko opredeljenje države i društva, utihnuti u Deretinoj večernjoj školi (po pristupačnim cenama).

Posebno se ističe (zbog velikih slova) rubrika FENS, skraćenica koja ima da znači, ni manje ni više nego, "Federaciju nevladinih organizacija Srbije” u kojoj je, valjda, Miljenko Dereta sebi dodelio ulogu Josipa Broza. Odmah se uočavaju i neostvareni ciljevi: izrada novog zakona o NVO, zakonska regulacija finansiranja i financijskog poslovanja NVO, stvaranje institucionalnih kanala za komunikacije sa državom, započinjanje izrade nacionalne Strategije za održivi razvoj civilnog društva. U podrubrici "Kampanje”, Građanske inicijative s ponosom ističu svoje krupne zasluge Za evropsku Srbiju (ZES) kroz civilni doprinos s boka: "Pravac Evropa”, "Civilno društvo pita”, "Srbija u EU - Šta od toga imam ja? Šta od toga ima moj grad?”, uz kikijevski hit "Skrati priču, zamisli život”. Inače, u rubrici "Fancy vesti”, poslednji breaking news datira odskora, što govori o dobro uloženim donacijama – već od 23. oktobra 2009. godine. Ko radi, red je i da zaradi!

Svaki američki građanin vrlo dobro zna šta su Građanske inicijative: Meri Vorlik, donatorka, Miljenku with love

Photo: Građanske inicijative

U beskompromisni koštac sa negativnim pojavama, Dereta se hvata i kada je u pitanju rubrika "Međuetnički program” (koji će sigurno prerasti u "međuetički” posle usvajanja Kodeksa), što će obradovati sve ne-Srbe i poštene Albance čim pročitaju da je pokrenut udarnički DIANET, hoće-reći, Dijalog za izgradnju kapaciteta za saradnju, javno zastupanje i umrežavanje, što će sve ugrožene manjinske grupe pretvoriti u Marvelove Spajdermene, šta li? O tome da u Srbiji više neće morati da strepe za goli život Romi, Mađari, Albanci, homoseksualci, vlasnici pasa, navijači Tuluza i Darko Rundek, jasno je čim pročitate Deretine akcione planove u imperativnom Kobe tonu:

1. Osnažiti lokalne mreže aktivne u višeetničkim sredinama u pravcu uspostavljanja efektnog dijaloga sa predstavnicima vlasti/donosiocima odluka na svim nivoima kao i sa medijima;

2. Povećati potencijal lokalnih organizacija civilnog društva, manjinskih predstavničkih tela i/ili drugih organizacija aktivnih u višeetničkim sredinama da ostvaruju uticaj na kreiranje politika na lokalnom i nacionalnom nivou;

3. Podsticati konstruktivan dijalog o manjinskim pitanjima obezbedjivanjem foruma za razmenu informacija, mišljenja i iskustava kao i promovisanjem dobre prakse na lokalnom i nacionalnom nivou.

"O nama” (o njima), tradicionalno najzanimljivija rubrika srpskog wide weba (sww), mesto je gde ćete razumeti da iza svakog uspešnog muškarca stoji još uspešnija žena. Miljenko Dereta je Izvršni direktor, dok je Dubravka Velat Direktorka za razvoj programa, bez nepotrebnog preciziranja da li je reč o TV programima, onim stranačkim, programima na veš mašini or WTF?! Ispod dvojca je silesija koordinatora, asistentkinja i šefica, omanja kompanija sa veoma pristojnim zaradama (Koliko ima zaposlenih u GI, MB 17230280, PIB 100064099) podatak je koji nigde nismo našli, uprkos proklamovanoj etičnosti, transparentnosti i nadaleko čuvenom moralu. U podrubrici "Donatori” uverili smo se da ovaj mukotrpni i samopregorni rad na dobrobit svih nas, veoma cene i nagrađuju: Ambasada SAD, Ambasada Velike Britanije, Savet Evrope, Svetska banka, Evropska unija, UNICEF i pregršt drugih garanata mira, stabilnosti i demokratije, disciplina koje nam tako dobro idu, sudeći po ekselencijalnoj razdraganosti Meri Vorlik i Vensana Dežera.

Do koje mere su ljudi iz Građanskih inicijativa opsednuti promišljanjem i stvaranjem uslova za realizaciju planova usmerenih na ostvarivanje povoljnog ambijenta za razvoj daljih aktivnosti civilnog društva u okviru umrežavanja i koordinacije zacrtanih ciljeva, najbolje se vidi iz rubrike "Linkovi”. Tamo, naime, niko nije stigao da izmeni domen "yu” u novi "rs”, tako da se mogu otvoriti samo retki "com” i "net” domeni. No, gore navedeni donatori će u tom detalju samo prepoznati Deretinu urođenu skromnost, znajući da od njih nikada nije zatražio ni centa za stavku "održavanje sajta”.

Miljenkove vizije uvek me erotski dotuku: Snežana Marković Samardžić, polni kadar G17

Photo: Građanske inicijative

I to bi bila priča, izdvojena, ali univerzalna za srpsko pretpolitičko društvo, za ovu Meku korupcije u kojoj se više ne razaznaje dobro od poganog, ispravno od pogrešnog, istinsko od lažnog. To je mutni ambijent u kome grabi ko stigne, od besprizornih stranaka, preko diplomatskih uskoka, do nevladinih organizacija u funkciji režima. Usred te višedecenijske ujdurme, narod, izbezumljen porukama "više od autonomije, manje od nezavisnosti, za evropsku Srbiju, skrati priču – zamisli život u ritmu muzike za ples”, smisao života još jedino nalazi u uspesima Novaka Đokovića. "Malo li je?”, kako reče Đoko Kesić.

Nastavak na e-Novine...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta e-Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta e-Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.