Skoplje i Priština razmenjuju srpsku teritoriju

Izvor: RTS, 21.Okt.2009, 14:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skoplje i Priština razmenjuju srpsku teritoriju

Srbija uložila oštar protest Skoplju zbog "graničkog sporazuma" sa Prištinom. Makedonska opozicija traži izjašnjavanje Ustavnog suda. Skoplje i Priština razmenili teritorije, odnosno ukupno 270 hektara zemlje, tvrdi makedonska televizija "A1".

Najvažnija makedonska opoziciona partija, Socijal-demokrati bivšeg predsednika Branka Crvenkovskog zatražili su da se Ustavni sud izjasni o načinu na koji je Sobranje ratifikovalo dogovor o demarkaciji granice između Prištine >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i Skoplja.

"U svakom slučaju narušeni su odnosi ovom jednostranom odlukom Skoplje. Taj takozvani sporazum o granici između Prištine i Skoplja podrazumeva da se 2.500 hektara srpske teritorije sada nalazi pod kontrolom vlade u Skoplju", rekao je šef srpske diplomatije Vuk Jeremić gostujući u "Jutarnjem dnevniku" Radio-televizije Srbije.

"To je nešto direktno protivno našem Ustavu i ne može da izazove ravnodušnu reakciju u Beogradu", rekao je Jeremić, naglašavajući da Makedoniji u ponedeljak uručen oštar demarš.

Poslanici u Sobranju su sporni dogovor o granici usvojili prostom većinom, ali makedonski ustav predviđa da promenu granice mora podržati dve trećine poslanika.

"To je ogromna razlika. Kad je u pitanju promena granice, ustavom propisana procedura je drugačija i predviđa dvotrećinsku većinu i referendum", rekao je Crvenkovski, nakon što je u javnost oprocurelo nekoliko mapa na kojima se detaljno opisuju granični dogovori Skoplja i Prištine.

Makedonija je najveće ustupke napravila oko sela Debelde, gde je oko 170 hektara zemlje prebačeno pod jurisdikciju Prištine, dok su kosovski Albanci uslugu uzvratili odustavši od 150 hektara u Lukovom polju.

Takav razvoj situacije nije zadovoljio stanovnike sela Debelde, koji su vladu Hašima Tačija optužili da je Makedoncima "predao" oko 2.500 hektara "njihove" zemlje, najavivši da će protesti trajati sve dok se ne ispune njihovi zahtevi.

Pomenutih 2.500 hektara, međutim, ne spada u "konkretne zahteve" meštana, već još 22 hektara oko tog mesta i okolina "strateške tačke" Kodra Fura, koja je "ostala" u Makedoniji.

Makedonske vlasti su, objavljujući sporazum o granici i istovremeno uspostavljanje diplomatskih odnosa sa Prištinom, navele da su učinjene samo manje korekcije sporazuma između SR Jugoslavije i Makedonije iz 2001. godine, koji su potvrdile i Ujedinjene nacije.

Sporazum o demarkaciji granice, koji su potpisali tadašnji predsednici tih država, Vojislav Koštunica i Boris Trajkovski, naišao je na oštre reakcije Albanaca u Makedoniji i na Kosovu, pa je nepunih mesec dana kasnije počela pobuna, koja je pola godine kasnije zaustavljena potpisivanjem Ohridskog sporazuma.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.