Skandal srpske diplomatije u Beču: Ambasadori na ratnoj nozi

Izvor: Vesti-online.com, 08.Maj.2018, 00:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skandal srpske diplomatije u Beču: Ambasadori na ratnoj nozi

Novi skandal u srpskoj diplomatiji: Ambasador u Beču Pero Janković i ambasador Srbije pri međunarodnim organizacijama u Beču Roksanda Ninčić na "ratnoj nozi" su već duže vreme.

Rat između dvoje diplomata nastao je zbog sujete, kao i zbog problema u komunikaciji, jer ambasadorka Ninčić, prilikom dolaska u Beč na novu dužnost, nije našla za shodno da se javi svom "bilateralnom" kolegi, koji je već duže bio u Beču.

Dva ambasadora, iako im je rezidencija >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << u istoj zgradi u Beču, kao što je napisao i beogradski dnevnik "Blic", ne razgovaraju.

- Lični animozitet ne sme da utiče na rad diplomata koje rade za državu. Da li neko nekog voli, to je lična stvar - poručuje ovim povodom u izjavi za "Vesti" državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Ivica Tončev.

On je najavio da će u Beču biti sprovedena kontrola koja će utvrditi stanje u našem diplomatsko-konzularnom predstavništvu, i odnosu dvoje čelnih ljudi.

- Kao i u Parizu mi ćemo na licu mesta utvrditi stanje, a na osnovu izveštaja će ministar Ivica Dačić doneti odluku o daljim potezima - kazao je Tončev.

Zbog nedostatka komunikacije dvoje ambasadora nastao je problem i prilikom prošle proslave Dana državnosti, kad šefica misije Srbije pri međunarodnim organizacijama nije prisustvovala tom prijemu na koji su bile pozvane diplomate svih najvažnijih zemalja sveta, dijaspora i predstavnici austrijske države.

Ona je umesto da dođe na prijem i da dva ambasadora zajedno primaju goste, kao što je to bilo ranije uobičajeno, na Dan državnosti poslala niže diplomate iz svoje misije. Brojne zvanice su to primetile, što je prenelo lošu sliku o našoj zemlji.

Takođe i predsednica srpskog parlamenta Maja Gojković, koja je bila pozvana na jedan skup u nadležnosti misije, bila je žrtva svađe najviših srpskih diplomatskih predstavnika u Beču.

Kako je ukazao "Blic", Gojkovićeva se žalila što u Beču, tokom posete, nije dočekana kako dolikuje, jer bi trebalo da je čekaju oba ambasadora, što nije bio slučaj.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.