Sjeverin: Mogu li dva nova mosta i nekoliko kilometara puta spasiti selo

Izvor: RTS, 08.Nov.2019, 16:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sjeverin: Mogu li dva nova mosta i nekoliko kilometara puta spasiti selo

Uprkos teškom nasleđu prošlosti, specifičnoj geografskoj poziciji i neprestanim egzistencijalnim izazovima, u Sjeverinu, pribojskom selu iza državne granice, veruju da za bolji život ima nade. Prvi kilometri asfalta ka zaseocima u Javorju i dva mosta tu nadu čine izvesnijom.
Predugo su se ovde u budućnost investirale samo nade, pa ne čudi što su mnogi već otišli. Ipak, nešto se menja.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
"Kao povratnik, uložio sam svoja sredstva, napravio sam malinjak od 25.000, to je od 10-15 ljudi u sezoni radi ovde pored tog malinjaka, napravio sam jednu farmu koka nosilja za proizvodnju zdrave, organske hrane", kaže Samir Gibanica koji živi u zaseoku Ćeten.
U Sjeverinu se rekonstruiše osnovna škola, gradi ambulanta, urađena je javna rasveta, vodovod, a ka brdima je počelo asfaltiranje puta, probijenog pre 70 godina.

"Ovim putem je prošlo preko 250 tona malina, na ovoj planini, na ovoj visini, proizvode se najkvalitetnije maline", smatra Vujadin Radović, predsednik MZ Sjeverin.
Nezaposlenost je ovde najveći problem, a bogatstvo, gotovo nadohvat ruke.
Između 300 metara u dolini Lima i gotovo 1.500 metara nadmorske visine na Javorju, stalo je desetak zaseoka, bogate šume, pašnjaci, malinjaci, pa čak i kula drevnog rimskog grada. Svega ima, ali bez dobrog puta, kao da ga i nema.
Put preko Javorja, otkrio bi, veruju, i sve lepote ovoga kraja poput utvrđenja rimskog imperatora Septimija Severa, čije ime nose još dva evropska grada.
"Ove godine ide tri kilometra, na proleće će još sedam, to je deset, to je strašno dobro i korisno za sve", kaže Emin Bećović, preduzetnik iz Sjeverina.
Prekogranična saradnja sa kilometar udaljenim Rudom je dobra, pa i deca, posle četvorogodišnjeg školovanja u Sjeverinu, nastavljaju u Rudom a ne u 18 kilometara udaljenom Priboju.
Ali, roditelji kažu da je to i razlog zbog koga ne dobijaju dečji dodatak.
"Na graničnom prelazu gužve su, a ovde nam je, vezani smo za to Rudo, čak su i školski sadržaji slični onima u Srbiji, nemamo nikakvih problema po tom pitanju, samo nam je eto, taj problem dečjeg dodatka", navodi Janja Gole.
Sve su dileme žitelja Sjeverina, a tu ih je još oko pet stotina, razumljive, kao i primedbe da bi mnogo toga bilo drugačije da se više ulagalo, decenijama ranije i dodaju da, ipak, nije kasno.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.