Izvor: Nezavisne Novine, 28.Sep.2016, 16:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sindikati se oglasili pred formiranje budžeta: Policajci traže povišicu, prosvjetari dugovanja

BANJALUKA - Republički odbor Sindikata MUP-a RS donio je danas odluku da od Vlade RS zatraži pregovore o povećanju plata za pripadnike ovog resora.

"Postoji obaveza Vlade da se prije formiranja budžeta pregovara sa sindikatima o novoj cijeni rada. Mi ćemo već sutra uputiti prijedlog s argumentima koji govore da je krajnje vrijeme da se raspravlja o novoj cijeni rada, jer je ona punih osam godina 100 KM. Jedne godine smo čak imali i smanjenje od 10 odsto", kazala je Anica >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << Jondić, predsjednik ovog sindikata.

Ona je rekla da, uprkos najavama nadležnih da državnim službenicima može lako doći do smanjenja plata, činjenice kao što su cijene života idu njima u prilog. Jondićeva se dotakla i teme prevoza pripadnika MUPa te informacije da su isti ostali bez prava na naknadu za prevoz.

"To je dezinformacija, situacija u kojoj naši pripadnici nisu mogli koristiti uslug javnog prevoza nije nastala kao posljedica kolektivnog ugovora, kao što se govorilo. Naime, radilo se o činjenici da su ugovori s javnim prevoznicima istekli i da je MUP raspisao tender za prikupljanje ponuda za nove ugovore", kazala je ona.

Danas su se oglasili i iz Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS, gdje su rekli da je ukupan dug Ministarstva prosvjete i kulture RS prema radnicima u oblasti obrazovanja oko 3,5 miliona KM, od toga samo 600.000 KM za prevoz.

"Pozivam Ministarstvo da u narednih nekoliko dana radnicima u ovoj oblasti isplati zaostala dugovanja. Što se tiče priča o višku radnika, viška nema, a Sindikat će se boriti za svako radno mjesto", rekao je Dragan Gnjatić, predsjednik ovog sindikata.

Radnicima za koje je odgovoran Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture RS, on je odgovorio da će prosvjetarima biti izmirena sva dugovanja u skladu sa prilivom sredstava u budžet.

"Juče smo pustili jedan prevoz za radnike, a do nedjelje ćemo pustiti prevoz za učenike", rekao je Malešević.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.