Sindikat Sloga: Pregovori izazivaju zastrašujuća osećanja kod građana koji rade za minimalac

Izvor: NoviMagazin.rs, 20.Avg.2019, 13:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sindikat Sloga: Pregovori izazivaju zastrašujuća osećanja kod građana koji rade za minimalac

Sidnikat "Sloga" danas je ocenio da pregovori o povećanju minimalne cene rada u Srbiji za 2020. godinu između "takozvanih" reprezentativnih sindikata, Unije poslodavaca i države kroz instituciju Socijalno ekonomskog saveta (SES) "sve više dobijaju primese groteske, iskrivljenje slike stvarnosti i opšte lakrdije u kojoj danas živimo".

"Povećanje minimalne cene rada koja bi navodno trebala da bude za dve do tri hiljade dinara viša na mesečnom nivou u odnosu na sadašnju koja >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << iznosi bednih 155,3 dinara (neto) po radnom času, nedovoljno je za puko preživljavanje, a kamoli za život dostojan čoveka", ističe se u saopštenju sindikata.

Ocenjeno je da "preživljavanje sve više izaziva zastrašujuća osećanja kod građana koji rade za minimalac, jer Srbiju posmatraju kao kavez iz koga treba što pre pobeći".

"Za ovakvo stanje je najodgovornija vlast koja živi u nadrealizmu i renesansi svojih 'zlatnih godina', praveći u svakom segmentu od države 'Versajsku palatu od stiropora', po idejama arhitekte kome je Potemkin očigledno uzor", smatra "Sloga".

Upućen je poziv Savezu samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjenim granskim sindikatima "Nezavisnost" da "preispitaju svoju ulogu 'statista' u SES-u, budući da svojim učešćem u pregovorima daju legitimitet vlastima i poslodavcima da unazađuju prava i socijalni standard radnika".

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.