Silovanja, ubistva, diskriminacija, mizoginija... Ova zemlja je najgore mesto na svetu za žene (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Jan.2020, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Silovanja, ubistva, diskriminacija, mizoginija... Ova zemlja je najgore mesto na svetu za žene (VIDEO)

Zločini nad ženama se često uzimaju manje ozbiljno i istražuje ih policija koja nema senzibilitet potreban za ovakve slučajeve.

Svakih 15 minuta je u Indiji prijavljeno silovanje u 2018. godini, navodi se u vladinom izvještaju. Ta statistika pokazuje reputaciju ove zemlje kao najgoreg mesta za žene na svetu.

Grupno silovanje i ubistvo žene u autobusu u Nju Delhiju 2012. godine, izazvalo je proteste desetak hiljada ljudi širom Indije, zbog čega je došlo do >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << pokretanja pravosudnih reformi koje su ubrzale procese suđenja optuženim silovateljima i pooštrili kazne protiv njih.

Međutim, nasilje se nastavilo nesmetano.

Prema izveštaju Ministarstva unutrašnjih poslova Indije, žene su u 2018. godini prijavile gotovo 34.000 silovanja, što je slična statistika u odnosu na godinu ranije.

Protiv nešto više od 85 posto slučajeva su podignute optužnice, a samo 27 posto optuženih je osuđeno.

Grupe za ženska prava kažu da se zločini nad ženama često uzimaju manje ozbiljno i da ih istražuje policija koja nema senzibilitet potreban za ovakve slučajeve.

- Ovu zemlju i dalje vode muškarci, jedna premijerka (Indira Gandi) ne može promeniti stvari. Većina sudija su muškarci. Postoji veoma mali broj forenzičkih laboratorija u zemlji, a sudovi za brze postupke nemaju dovoljno sudija - kazala je Lalita Kumaramangalam, bivša čelnica Nacionalne komisije za žene.

Silovanje tinejdžerke 2017. godine od bivšeg državnog zakonodavca vladajuće stranke Indijske narodne partije (BJP) Kuldepa Sing Sengara privuklo je veliku medijsku pažnju kada se žrtva naredne godine pokušala ubiti, optuživši policiju za nedelovanje.

Pet meseci pre nego što je Sengar osuđen prošlog decembra, porodici žrtve je morala biti osigurana telesna straža, nakon što je na automobil u kojem se nalazila žrtva sa svojom porodicom naleteo kamion, pri čemu je ona povređena, a dvoje članova njene porodice je poginulo.

Studija iz 2015. godine koju je proveo Centar za istraživanje zakona i politika u Bengaloru utvrdila je da su sudovi za brze postupke zaista brži, ali nisu rešavali veliku količinu slučajeva.

Istraživanje koje su 2016. godine proveli Partners for Law in Development u Nju Delhiju otkrilo je da i dalje treba u proseku 8,5 meseci da se reši slučaj silovanja, što je više od četiri puta od preporučenog razdoblja.

Vladina statistika potcenjuje broj silovanja, navodeći da se prijavljivanje silovanja u nekim delovima Indije smatra tabuom, premda se vrlo često zna desiti da silovanje završi i ubistvom.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.